Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (Can) gör varje år en undersökning bland landets unga i årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet om skolungdomars alkohol-, narkotika-, tobaks- och sniffningsvanor. Rapporten i år visade att unga som är missnöjda med sig själva, sin familjs ekonomi och sin hälsa är mer benägna att använda alkohol och andra droger än de som är nöjda.
Anna Haid, länsstyrelsens ANDT(alkohol, narkotika, doping, tobak)- samordnare i Uppsala län menar att undersökningen stämmer bra överens med det länsstyrelsen har sett tidigare. Hon berättar att de börjat titta på hur situationen ser ut.
– Vi kommer jobba för att ytterligare undersöka och synliggöra vilka faktorer som påverkar att en ung person får stöd. Vi kommer också sätta upp mål för jämställdhet och jämlikhet i hälsa. Varje år ska länets styrgrupp för ANDT-frågor följa upp hur arbetet gått.
Några exempel på insatser som länet kommer att genomföra är en utbildningsdag i vår för de som arbetar för att stödja ensamkommande barn och unga. I höst kommer skolpersonal få en utbildningsdag med de senaste metoderna inom alkohol- och drogförebyggande arbete i skolan. .
Can-undersökningen visar också att tjejer är mer missnöjda, och därför är större konsumenter av alkohol, tobak och narkotika, än killar. I årskurs 9 är endast 58% av tjejerna nöjda med sig själva, jämfört med 82% av killarna.
Anna Haid är inte förvånad över skillnaden mellan tjejers och killars droganvändning och psykiska mående.
– Man ser inte på tjejers droganvändning på samma sätt. Det finns forskning som visar att tjejer fångas upp senare och inte får lika snabbt stöd som killar får. Man förväntar sig att det är killar som säljer eller brukar.
Det är dock svårt att utifrån denna undersökning se ifall unga använder droger för att de mår dåligt eller tvärt om, men att det finns en koppling är tydligt. Det menar både Anna Haid och Siri Thor, utredare vid Can.
En av satsningarna som görs i Uppsala län med stöd av Regionförbundets högsta styrelse är att få skolorna tobaksfria år 2020.
– Hälsofrämjande skolor är en av de viktigaste förutsättningar för en god start i livet. Då är det ett måste att de ska vara drogfria. Tobak kan vara ett första steg till att börja använda narkotika, säger Anna Haid avslutande.