Bakgrunden är det hårda slitage med upptrampade stigar på högarna som det stora antalet besökare medför.
– På grund av stort slitage under främst sommarhalvåret, kommer vi att behöva införa vissa regler igen, säger Mathias Jonsson, fastighetsförvaltare på Statens fastighetsverk som har hand om området.
Han tror att det kommer bli så att skyltar sätts upp som hänvisar besökare att kontakta museet om de vill gå in på området med högarna.
2015 tog Statens fastighetsverk över förvaltningen av Gamla Uppsala högar från Riksantikvarieämbetet. Tidigare var området stängt för allmänheten.
– Syftet med staketet var från början att skydda fornminnena från slitage. Tidigare satt även skyltar om tillträdesförbud på platsen. I dagsläget finns inget sådant förbud. Detta med staket eller inte är en svår balansgång för oss. Dels är vårt uppdrag att skydda fornminnen, dels vill vi förstås göra dem så tillgängliga och kända för allmänheten som möjligt, säger Mathias Jonsson.
Men på grund av det stora slitaget säger han att de framöver måste införa vissa inskräkningar i öppenheten igen, även om området inte helt kommer stängas för allmänheten.
– Det kommer förmodligen bli som guidade turer istället för att man på egen hand ska gå runt på högarna. På sommarhalvåret är det exempelvis många som cyklar mountainbike här och så vidare. Därför kommer besökare i framtiden att behöva kontakta museet innan de går innanför staketen, säger Mathias Jonsson.
Det är inte klart än när skyltarna med nya regler ska sättas upp.