Högar med farligt avfall växer

Miljökontoret i Uppsala tar inte åt sig av kritiken från Riksrevisionen. Tillsynen av Vattenfalls förbränningsanläggning och Hovgårdens avfallsanläggning i Uppsala karaktäriseras som god. Problemet är det farliga avfallet som bara ökar och som ingen vet vad man ska göra med.

Johan Laurell från kommunens va-kontor inspekterar det farliga avfallet vid Hovgårdens avfallsanläggning.

Johan Laurell från kommunens va-kontor inspekterar det farliga avfallet vid Hovgårdens avfallsanläggning.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2005-03-02 00:00
Regeringen och Naturvårdsverket fick nyligen besk kritik av Riksrevisionen för allvarliga brister i tillsynen över sopförbränningen i Sverige. Riksrevisionen har granskat tillsynen av sex sopförbränningsanläggningar och sju deponier i landet. Uppsala kommun ingår dock inte i undersökningen.

Allvarliga brister
Enligt granskningen förekommer allvarliga brister i såväl tillsyn av sopförbränning som kontroll av deponier. Och det anses rimma illa med miljömålet En giftfri miljö.
- Vi tar inte åt oss av kritiken. Vår tillsyn över anläggningarna är god. Vattenfall använder sig av ett miljöledningssystem för sin egenkontroll. Det är i och för sig ingen garanti, men vi vet att där man använder ett miljöledningssystem fungerar det bättre än där man inte gör det. Vår tillsyn behövs dock oavsett miljöledningssystem, säger Bernt Forsberg vid miljökontoret.
Han tycker det är otillfredsställande att deponin med farligt avfall växer på Hovgårdens avfallsanläggning. Mellan fem- och sextusen ton fraktas till Hovgården varje år från Vattenfalls förbränningsanläggning i Uppsala. Det är rester från rökgasreningen som deponeras vid Hovgården.

Slutstation
För närvarande finns drygt 70 000 ton farligt avfall deponerade vid anläggningen. Enligt nuvarande tillstånd får Uppsala kommun deponera 8 000 ton farligt avfall per år på Hovgården. I en ny ansökan, inlämnad till miljödomstolen, vill kommunen öka mängden farligt avfall på Hovgården till 20 000 ton per år.
I dagsläget är deponin slutstation för det farliga avfallet.
- Deponin är en slags slutförvaring, avfallet går inte att återvinna eller återföra till naturen. För att minska avfallsberget måste vi börja i andra änden, vi måste tänka på vad det är vi använder i vår vardag, det är ett sätt att minska avfallet, säger Bernt Forsberg.
Enligt uppgift betalar Vattenfall Värme Uppsala kommun 800 kronor per ton farligt avfall som deponeras vid Hovgården. Det är dock oklart hur länge Vattenfall Värme kommer att utnyttja Hovgården.
- Vattenfall har en ny upphandling på gång när det gäller farligt avfall. Vi deltar inte i upphandlingen eftersom vi inte har möjlighet att ta emot hur mycket farligt avfall som helst, säger Magnus Källman, chef vid kommunens va-kontor.
Enligt Magnus Källman finns en marknad även för farligt avfall.
- Det är väl inte uteslutet att priset avgör, att den som är billigast på marknaden får ta hand om avfallet.

Har aldrig Uppsala kommun kommit på tanken att betala för att bli av med avfallet?
- Nej, det finns beslut att avfallet ska deponeras. Men tekniken går framåt, kanske vi i framtiden kan hitta en lösning.
Det har inte varit möjligt att få en kommentar från Vattenfall Värme beträffande den pågående upphandlingen av farligt avfall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!