Höga utsläpp av partiklar på Kungsgatan
Utsläppen av partiklar på Kungsgatan i Uppsala ligger stundtals högt över de gränsvärden som satts upp för människors hälsa. Det visar kommunens mätningar av luftföroreningar från den gångna veckan. De höga halterna kan vara farliga för äldre och barn.
Mätaren utanför Stadshuset visar aktuella luftföroreningar.
Foto: Rolf Hamilton
- Det ligger onormalt högt, säger han.
Ju högre halterna av partiklar i luften är desto större är risken för negativa hälsoeffekter. Den dåliga luften kan bidra till astma, allergier, hjärt- och kärlsjukdomar samt luftvägssjuklighet. Framför allt är det äldre eller redan sjuka som kan drabbas. Men även barn är utsatta.
- Vem som helst som går på Kungsgatan blir inte sjuk. Men enskilda individer kan reagera, säger Dan Norbäck.
Gränsvärdet 40 mikrogram är ingen absolut gräns, men finns för att skydda befolkningen från långsiktig hälsopåverkan.
- 190 är väldigt högt, men det är inte så att vi aldrig utsätts för sådana nivåer i livet. Dammar man ordentligt hemma kommer man upp i det. Samtidigt är det ingen bra miljö om det fortsätter på det här viset, säger Dan Norbäck.
Som UNT berättat i veckan är Kungsgatan hårt belastad av dubbelt så många bussar än tidigare, bygget av Resecentrum och Vattenfall som lägger ned ledningar mellan Bäverns gränd och Stadsteatern. Det gör att trafiken kryper fram under rusningstid. Ändå är det inte avgaser som är orsaken till de höga partikelhalterna. Detta eftersom det är större partiklar som är problemet.
- Det talar för att föroreningarna kommer från byggnationsarbeten eller damm som rörts upp från gatan. Det är sådana värden vi kan se på våren när gatorna sopas, säger Dan Norbäck.
Mängden mindre partiklar har också uppmätts, men här är halterna inte alls lika höga. Mindre partiklar kommer främst från avgaser, vilket skulle tyda på att trafiken för närvarande inte är den största miljöboven på Kungsgatan.
Luften i centrala Uppsala har länge varit dålig och för två år sedan tog kommunen fram ett åtgärdsprogram för att minska utsläppen.
En uppföljning under årets första fem månader visar att kvävedioxidhalten minskat något, vilket tros bero på minskad trafik med anledning av ombyggnaden av Resecentrum. Partikelhalten visar däremot ingen tydlig nedåtgående trend.
Uppsalas kommunstyrelse tror ändå att man senast i januari 2008 kan leva upp till de miljökvalitetsnormer som satts upp. Förhoppningen är att bilisterna ska välja andra vägar även efter att byggnationerna på Kungsgatan är klara. Men hur luften blir på Kungsgatan i framtiden är för tidigt att säga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!