UNT har gjort en rundringning till fem av Uppsalas största bostadsbyggare: JM, Peab, NCC, Skanska och Riksbyggen. Fyra av de fem säger att de skulle vilja bygga fler bostäder än de gör i Uppsala. Sammanlagt handlar det om cirka 300 fler bostadsrätter per år.
Varför sätter de då inte i gång och bygger? Enligt Mikael Matts, som är regionchef på byggföretaget JM, är problemet att det saknas byggbar mark.
– I dag hänger inte detaljplanerna med i befolkningstillväxten. Hade vi fler färdiga detaljplaner i attraktiva lägen så skulle vi kunna bygga mycket mer, men varje detaljplan tar flera år, säger han.
JM väntar just nu på att få klartecken för att börja bygga i Kungsängen, Librobäck och Skölsta. Men det går långsamt, säger Mikael Matts.
– I dag är handläggningstiden för en detaljplan ganska lång. Skulle kommunen ha några fler som jobbade med de här frågorna så skulle det gå snabbare, säger han.
Men Uppsalas stadsbyggnadsdirektör Bengt Andrén anser att kommunen gör sin del och tar fram tillräckligt med byggbar mark.
– Tidigare var det lite varierande, bottenrekordet var 2008 då vi bara planlade för 650 lägenheter. Men i år har vi planlagt för 2 700 nya lägenheter, det är mer än vad som efterfrågas eftersom byggföretagen i Uppsala tvekar att starta byggen.
Bengt Andrén anger i stället två andra skäl till att det inte byggs mer bostäder. Det första är att lagen gör att byggen drar ut på tiden.
– Eftersom man kan överklaga går det att stoppa byggplaner i flera år. Det är baksidan av den demokratiska processen, att enskilda personer kan bromsa upp bostadsbyggen för flera hundra personer.
Den andra förklaringen är de höga kostnaderna för nyproduktion, säger Bengt Andrén.
– Just nu byggs så mycket annat än bostäder i Uppsala att det är svårt att få tag i arbetskraft. Det driver upp priserna och gör att byggföretagen avvaktar, eftersom de inte tror att de kommer kunna sälja bostäderna så dyrt.
Att kommunen skulle vara för långsam med att ta fram byggbar mark håller Bengt Andrén inte alls med om.
– Det där säger byggföretagen för att skylla ifrån sig. Men visst, det är väldigt svårt att få fram byggrätter centralt eftersom det inte finns så mycket ledig mark där.
För att få i gång bostadsbyggandet tror Bengt Andrén att fler byggföretag måste lockas till Uppsala.
– Mer konkurrens skulle pressa ned priserna på byggandet. Ser man till Stockholm så finns oerhört många fler byggföretag. Här har vi som kommun en uppgift att tala om att Uppsala finns och att vi har en stark tillväxt.