Höga metallhalter inte farliga

Marken vid flera lekplatser i Uppsala har för höga halter av bly, kvicksilver och arsenik jämfört med riktvärdena. Men för barnen som får i sig jord är halterna inte farliga.

Uppsala2006-10-06 00:01
Det finns tveksamheter med dagens riktvärden, visar en ny avhandling.
Forskaren Karin Ljung har analyserat metallhalterna vid 25 av Uppsalas lekplatser. Metallhalterna är generellt sett låga och ligger på en normal nivå jämfört med andra städer. Men i några parker är halterna av vissa metaller högre än Naturvårdsverkets riktvärden. Parkerna med höga värden ligger inte i industriområden eller nära E 4, vilket Karin Ljung trodde på förhand.
? Snarare har parkens ålder, om jorden har kunnat samla metaller länge, och lerhalten betydelse, säger Karin Ljung, vid institutionen för markvetenskap på Sveriges lantbruksuniversitet.

Över riktvärdena
I Eriksskolans lekpark i Luthagen är halterna över riktvärdena för bland annat kadmium, bly och koppar.
? Att parken enligt riktvärdena skulle vara hälsofarlig, trots att den ligger idylliskt, i en liten stad utan stora industrier gjorde mig fundersam, säger hon.
Naturvårdsverkets riktvärden grundar sig på att kroppen tar upp 100 procent av metallerna. Karin Ljung visar att bara en liten del av metallerna i Uppsalajorden tas upp.
? Dessutom handlar det om partiklar i jord där de inte löser sig så lätt. Riktvärdena grundar sig på hur lättlösliga former av metaller löser sig när de ligger i vatten.
Å andra sidan är koncentrationen av metaller upp till 250 procent högre i de mycket små jordpartiklar än i jorden som helhet. Och de små partiklarna är de som fastnar på huden och som barnen får i sig när de stoppar smutsiga fingrar i munnen.

Inga absoluta gränsvärden
Riskerna med metallhaltig jord kan alltså både under- och överskattas om man bara ser till de generella riktvärdena.
? Ofta har riktvärdena felaktigt använts som absoluta gränsvärden. Men man kan inte bara ta resultaten från laboratoriet och jämföra med riktvärdet, säger Karin Ljung.
Hon betonar att föräldrar inte ska vara oroliga när barnet äter sand.
? Det är förstås aldrig är bra att få i sig bly, men det handlar om så otroligt små mängder.

FAKTA


De metaller Karin Ljung kartlagt halterna av är kadmium, bly, arsenik, kvicksilver, aluminium, Krom, nickel, mangan, tenn, wolfram, koppar och zink.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!