Höga ljudnivåer på förskolor stort problem
Förskolors ljudnivåer är så höga att de kan orsaka trötthet och röstproblem hos både personal och barn. Dessutom riskerar barnens inlärningsförmåga att försämras. Även på Uppsalas förskolor är ljudnivåerna höga. Sedan februari 2003 har gränsvärdena överskridits sammanlagt fyra gånger.
— Ljudnivåerna är anmärkningsvärt höga och det är viktigt att försöka sänka dem, både för barnens och personalens skull, säger Lars Barregård, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhusets miljömedicinska centrum.
I studien, som är den största som genomförts i Sverige, har personal på samtliga 103 förskolor i Lidköping och Skara under en timmes tid fått bära så kallade dosimetrar, en liten datorenhet utrustad med mikrofon, i arbetet.
Som en hårtork
Mätningarna visar att den genomsnittliga ljudnivån under en timme (så kallad ekvivalentnivå) i förskolorna var 77 decibel. Det kan jämföras med ljudet från en hårtork som ligger på ungefär 80 decibel. På den förskola där oljudet var högst låg ljudnivån under en timme i genomsnitt på 84 decibel. Den maximala ljudnivån på förskolorna varierade från 93 till 114 decibel.
— Uppskattningsvis är ljudnivån för barnen cirka fem decibel högre än för personalen, säger Lars Barregård.
Höjer stressnivå
Enligt föreskrifter från Arbetsmiljöverket får den ekvivalenta ljudnivån på en arbetsplats inte överstiga 85 decibel. För den maximala ljudnivån är siffran 115 decibel.
- De uppsatta gränsvärdena ska skydda mot hörselskador, men de ljudnivåer vi uppmätt är tillräckliga för att orsaka trötthet och röststörningar, till exempel heshet, säger Lars Barregård.
I Arbetsmiljöverkets föreskrifter står också att ljudnivån i lokaler där det finns "stadigvarande krav på uppmärksamhet" inte bör överstiga 60 decibel.
— Det är tänkbart att de ljudnivåer vi uppmätt kan försämra inlärningsförmågan hos barnen, säger Lars Barregård.
- Man kan också tänka sig att oljudet kan bidra till att stressnivån hos både barn och personal höjs, säger Lars Barregård.
Ljudnivåerna påverkades inte av storleken på förskolornas barngrupper.
- Det kan bero på att barnen tenderar att splittra upp sig i mindre grupper vid extrema ljudnivåer, säger Lars Barregård.
Höga nivåer även i Uppsala
De femton mätningar som Jari Mäkynen, arbetsmiljöinspektör på Kommunhälsan, gjort på olika förskolor i Uppsala mellan februari 2003 och november 2004 visar att de ekvivalenta ljudnivåerna varierar från 74 till drygt 85 decibel. Fyra gånger har gränsvärdena för ekvivalentnivå och maxnivå överskridits.
— Det är ganska höga ljudnivåer, säger Jari Mäkynen.
Han tar fram en ljudmätare och skruvar upp volymen på radion tills ljudnivån kommer upp i genomsnittlig dagisklass.Trots att vi sitter mindre än en meter ifrån varandra måste Jari höja rösten för att göra sig hörd.
— Det är lätt att förstå att man blir trött och hes av att samtala i det här larmet, säger Jari Mäkynen.
Men det finns mycket förskolorna kan göra för att minska oljudet.
— Sätt upp ett bulleröra för att öka medvetenheten, dela in barnen i mindre grupper och arbeta växelvis inomhus och utomhus är några bra tips, säger Jari Mäkynen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!