Dyrt att ta studenten – nu samlar de in finkläder

Studentmössa, flakåkning, festbiljetter, mottagning och finkläder. Att ta studenten eller gå ut nian har blivit dyrt. ”Vi träffar många som inte har råd”, säger Johanna Rudmark Hagström, socialchef på Uppsala stadsmission.

"Med den här insamlingen vill vi erbjuda dem vi träffar en möjlighet att kunna fira", säger Johanna Rudmark Hagström, socialchef på Uppsala stadsmission som samlar in studentkläder och studentsaker i Gränby.

"Med den här insamlingen vill vi erbjuda dem vi träffar en möjlighet att kunna fira", säger Johanna Rudmark Hagström, socialchef på Uppsala stadsmission som samlar in studentkläder och studentsaker i Gränby.

Foto: Maria Lindblom

Uppsala2024-04-04 20:00

För andra året i rad arrangerar Uppsala stadsmission en insamling för studenter och niondeklassare. I Gränbystadens galleria har de fått låna en lokal där alltifrån fina klänningar och kostymer till smycken, skor, porslin, dukar, studentpresenter och studentdekorationer samlas in.

– Uppsalaborna är givmilda och vi hoppas på samma fina gensvar som vi fick förra året. Många ville ge bort studentkläder som de vuxit ur, som knappt var använda, utan bara blivit hängande i garderoben, säger Johanna Rudmark Hagström.

undefined
Även roliga saker att hänga runt en nybakad students hals har skänkts. Riktiga studentmössor kommer fastighetsägaren Atrium Ljungberg att skänka till insamlingen.

Att ta studenten kan kosta en familj allt från några tusenlappar till uppåt 30 000 kronor. Det handlar om kostnader för mat till mottagningen, kläder, champagnefrukost, plakat, blommor och nallar att hänga runt studentens hals, present, studentmössa, festbiljetter, frisörkostnader, smink, solspray (spraytan) och flakåkning. Bara studentmössan kostar över 1 000 kronor för dem som vill ha sitt namn insytt, sidenfoder eller andra tillägg. Och den som inte har någon mössa kan inte få några hälsningar skrivna från klasskamraterna.

Uppsala stadsmission har de senaste två åren träffat många ungdomar som inte har råd att fira studenten eller vara med på niornas skolbal.

– Med den här insamlingen vill vi erbjuda dem vi träffar en möjlighet att kunna fira. Vi hör många som säger till sina föräldrar att de inte vill gå, att de inte tycker att det är så viktigt. Men ofta handlar det om att skydda föräldrarna, för att de vet att familjen inte har råd, säger Johanna Rudmark Hagström.

Har det blivit svårare de senaste åren?

– Ja, prishöjningar och ökade bostadskostnader känner ju de flesta av, men det är klart att levde man sedan tidigare på marginalen och har svårt att få ekonomin att gå ihop då har inflationen gjort det omöjligt för fler familjer att klara utgifter kring studenten.

undefined
Uppsala stadsmission samlar in studentkläder och balkläder till niondeklassare. Här en balklänning som någon skänkt.
undefined
Vita klänningar står högt i kurs inför studenten. Här en som redan skänkts till Uppsala stadsmission i Gränby.

Insamlingen pågår fram till 8 april. Därefter kommer de studenter som Uppsala stadsmission kommit i kontakt med att få inbjudningar till träffar där kläderna erbjuds gratis.

– Vi brukar göra det till festliga tillfällen för en liten grupp i taget, där volontärer finns på plats som ”personal shoppers” som visar och tipsar om olika kläder. Vi kommer också ha en sömmerska med som kan hjälpa till med att exempelvis sy upp byxor.

Att jobba med projektet är mycket tacksamt för alla inblandade.

– Ja, många är positiva och stannar bara för att säga att de tycker att det är ett bra initiativ. Vi fick också en otrolig tacksamhet och glädje både från dem vars barn fick ta emot kläderna och från de ungdomar som fick prova ut kläder förra året.

Men alla ungdomar som har ont om pengar kommer inte att kunna bjudas in. Då kan secondhand-butiker, att laga egen mat till mottagningen och göra egna plakat vara några alternativ till att få ner kostnaderna, enligt Elin Håkansson, budget- och skuldrådgivare på Konsument Uppsala.

undefined
"Vi hör många som säger till sina föräldrar att de inte vill gå, att de inte tycker att det är så viktigt med firandet. Men ofta handlar det om att skydda föräldrarna, för att de vet att familjen inte har råd", säger Johanna Rudmark Hagström.
undefined
En kostym och skor plus slips och skjorta är exempel på vad som lämnats. Nu behövs fler storlekar och modeller för att alla som bjuds in ska kunna hitta något som passar.
undefined
Nästan nya kostymer hänger på några galgar.
undefined
Uppsala stadsmission samlar in studentkläder och studentsaker i Gränby.

Inför studenten kan det också vara första gången som de som fyllt 18 på egen hand får ta ställning till och skriva på avtal om studentmössor, hyra flak och boka festlokaler.

Är studenter en utsatt grupp?

– Ja, vi pratar om en grupp som precis blivit myndiga och kanske för första gången ska ingå bindande köpeavtal. Är det första gången kan okunskap göra att man blir mer sårbar, säger Elin Håkansson.

Förutom att tillsammans med klasskompisarna sälja kakor och annat är hennes bästa tips att alla föräldrar sätter sig ner med sina barn redan då de går första året på gymnasiet, för att göra upp en plan och budget inför studenten.

– Då blir de inte heller lika sårbara om de inte har en tidspress på sig. Ju längre tid man har på sig att planera, desto större är chansen att studenten blir som man vill ha det. I budgeten bestämmer man hur mycket som är möjligt att satsa på firandet. Vill studenten exempelvis lägga 30 000 kronor på det här, så räknar man fram hur mycket som måste sparas eller hur mycket studenten måste jobba extra varje månad för att få ihop så mycket pengar.

Först därefter kan man börja prioritera vad som anses viktigast att få med i budgeten, enligt Elin Håkansson.

– Det bästa är att ha koll på kostnaderna från början för att kunna göra aktiva val på vad man absolut vill göra på studenten och vad som går att skära ner på. På så sätt kan det som känns viktigast ändå finnas med den här dagen, säger Elin Håkansson om hur blivande studenter kan tänka för att få kontroll på kostnaderna.

Karta: Gränbystaden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!