Höga elpriser väntas pressas nedåt

Elpriserna har stigit kraftigt sedan i somras. Men det handlar om en normal säsongsvariation. På sikt verkar billig olja och kol för en press nedåt på priset.

Foto:

Uppsala2008-11-18 06:00
Drygt 50 öre per kilowattimme var spotpriset på elbörsen Nordpool på måndagen. Det är en fördubbling från i våras men i nivå med priset i november för ett eller två år sedan.
De vanligaste indikatorerna för elprisets utveckling brukar vara temperaturen, det går upp vid kyla, och nederbörd, som fyller på vattenmagasinen i Norrland. Efter en mild höst med fukt i norr borde med andra priset sjunka.

Och det finns fler faktorer som talar för lägre elpris.
- Numera är det den dyraste energin som styr priset i Europa. När oljepriset går ned, och därmed också priset på att transportera kol, sjunker elpriset, säger Anders Carlsson, vd för Björklinge Energi.
Han varnar för att en kall vinter kan få priset att öka rejält.
- Så billigt som under 2007 blir det inte igen, säger han.
För detta talar också EU:s handel med utsläppsrätter från 1 januari 2008, något som bedömare tror kan ha gjort drygt tio öres påslag på elpriset

En kommande köldperiod gör också att det rörliga elpriset (som beräknas som genomsnittet av spotpriset under en månad) påverkas uppåt. Och det från en hög nivå. Det rörliga priset har en period legat högre. Just nu är det billigaste rörliga avtalet 116,7 öre inklusive skatt och avgifter, det billigaste treåriga avtalet 107,5 öre.

Sten Strömberg, vd för Uppsala Elförsäljning, tycker att priset är väl högt i förhållande till omvärldsfaktorerna.
- Man kan konstatera att steg betydligt snabbare när oljepriset gick upp än vad det sjunker nu, säger han.
Enligt honom hålls priset uppe eftersom det faktiskt råder ett visst underskott i vattenbalansen nu, trots regnandet. Reducerat kapacitet i överföringen av kraft från samt det faktum att två kärnkraftverk har problem bidrar också till prisnivån.
- Jag ser ändå ett sjunkande elpris framöver. Det faktum att de bundna priserna gått ned tyder på att marknaden förväntar sig det, säger Sten Strömberg.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om