I vanliga fall är det främsta problemet för dem som ringer Konsumenternas Energimarknadsbyrå oseriösa aktörer på elmarknaden. Men de senaste månaderna har samtal om elpriser dominerat och byrån har just nu högt tryck på sin konsumentrådgivning.
– De flesta är oroliga för hur prisutvecklingen ska drabba dem. Ofta har de rörligt elpris eller avtal med fast pris som löpt ut eller ska löpa ut, säger Thomas Björkström, vd på Konsumenternas energimarknadsbyrå.
En byrå som drivs på uppdrag av myndigheter och branschorganisationer kopplade till el och energi och ger privatpersoner vägledning i frågor om el, gas och fjärrvärme.
– Förbrukningen är ofta som störst på vintern, särskilt för dem som värmer sitt hus med el. Så det är dålig tajming att vi använder mycket el just nu samtidigt som den låga tillgången på el pressar upp priserna till rekordnivåer.
Så är det, den elpristopp vi såg i december har främst drabbat dem med stor elanvändning och rörligt pris i elavtalet. Samtidigt visar statistik att många, sett över tid, har tjänat på att ha rörligt elpris. Men var och en måste enligt Thomas Björkström ta beslut efter den egna känslan, den egna ekonomin och vilka marginaler de har. Om de klarar svängningar, eller om de behöver ha en mer förutsägbar elkostnad. För höga toppar kommer vi att få vänja oss vid.
– Det är viktigt att säga att priserna kommer att variera mer framöver än vi är vana vid. Jag vet inte hur höga priserna kommer att bli, men vad man säger är att de kommer att svänga. Så väljer jag rörligt avtal kommer jag att betala väldigt lite ibland, kanske till och med nära nollpriset. Men jag behöver också vara medveten om att priserna kommer att gå upp i perioder och det kan vara en risk om topparna blir höga, som de varit den senaste tiden, säger Thomas Björkström.
Svängningarna beror på att omställningen till ett elsystem baserat på förnybara energikällor förmodligen kommer att innehålla en stor del el från icke planerbar produktion. Till exempel sol och vind.
Tidigare har höga priser hängt ihop med när elanvändningen varit stor. I framtiden kommer de höga priserna kopplas till både hög elanvändning och låg produktion. Pristopparna kan också bli högre och dalarna lägre, där elen kostar nästan ingenting.
Kort sagt kan det vara bra att lägga undan el-pengar under prisdalarna för att klara topparna när priset sticker i väg likt denna vinter. Samtidigt kommer vi i framtiden att kunna påverka våra elkostnader mer. Och då inte bara genom att se över vår faktiska elkonsumtion.
– Möjligheten att vara flexibel i sin elanvändning hemma förändras. Fler konsumenter verkar välja timavtal, det är rörligt pris men du blir debiterad ett unikt pris varje timme och inte för ett genomsnittligt pris av månadens alla timmar. Detta avtal kan vara fördelaktigt om du kan styra din förbrukning till dygnets billigaste eltimmar.
Men billigt är det ofta på natten och det kanske inte är just då du behöver ha luftvärmepumpen på. Eller spisen, eller vilken del det nu är som drar mest el i hemmet.
– Vi ser det redan nu, men framöver kommer det sannolikt att bli ännu vanligare med tekniska styrmedel som kan hjälpa dig att styra din förbrukning till timmar då elen är som billigast, säger Thomas Björkström, vd på Konsumenternas energimarknadsbyrå.