Det genomsnittliga bolånet i Sverige ligger på 1, 5 miljon kronor, enligt Länsförsäkringars undersökning. Det innebär en ökad räntekostnad på 219 kronor i månaden för bolån efter skatteavdrag sedan Riksbanken höjde reproräntan med 0,25 procentenheter på onsdagen. Inte någon dramatisk höjning alltså, men både Riksbanken och räntexperter flaggar nu för en fortsatt ökning.
– Den rörliga boräntan ligger över tre procent, och om två, tre år är den säkert uppe i 5 procent, säger Tor Borg, ränteanalytiker på SBAB.
Stiger räntan med en procentenhet blir det 875 kronor för ett lån på 1,5 miljon, och skulle den stiga med tre procentenheter innebär det en ökning av räntekostnaden på 2 625 kronor efter skatteavdrag. I en rapport från Villaägarna svarar 38 procent av de 259 tillfrågade villaägarna i Uppsala att de skulle ”klara det mesta” om räntorna skulle höjas. Två procent uppger att de inte skulle klara någon räntehöjning alls. Rapporten visar att de största privatekonomiska orosfaktorerna för Uppsalas belånade villaägare är att någon i hushållet skulle bli långtidssjukskriven eller arbetslös.
Hushållen i Uppsala län har i genomsnitt över 300 000 kronor högre bolån än övriga hushåll i landet, visar Länsförsäkringars undersökning. Det kan delvis förklaras av Uppsalas höga bostadspriser. Enligt undersökningen är det dessutom de som har det största bolånet som oftast har rörlig ränta på hela lånet. Och 30 procent av bolåntagarna i länet har rörlig ränta på hela lånet. SBAB har rekommenderat att binda lånen under hösten, men är nu inte lika övertygade.
– De bundna räntorna har gått upp en del den senaste tiden. I september låg en femårig ränta på 3,84, nu ligger den på minst 4,75. Men det finns ju alltid en säkerhetspoäng med att binda, man tar bort en risk, säger Tor Borg.
Erik Ekström, bankchef på Länsförsäkringar Uppsala, tycker inte att det är för sent att binda lånen.
– Nivåerna är inte så höga ännu, men risken är stor att de snabbt blir högre. Det är väldigt individuellt vad som är bäst att göra, har man stora marginaler behöver man inte binda men om man redan betalar en stor andel ränta och lån i förhållande till sin inkomst kan det vara säkrare, säger han.
Störst bolån i landet har de som är mellan 25 och 39 år och har hushållsinkomster över 50 000 kronor per månad. De har nära dubbelt så stora bolån som genomsnittet.
– Det är en stor andel unga som har stora lån och kanske inte kan amortera i samma takt som de önskat. Ett sätt att hålla nere boendekostnaderna har för många då varit att ha rörlig ränta, det har man tjänat på, säger Erik Ekström, bankchef på Länsförsäkringar Uppsala.
De som har höga lån i förhållande till inkomst, och dessutom stor andel rörlig ränta är de som är sårbara nu när räntorna stiger.
– Om man har helt rörlig ränta bör man sätta av och spara mellanskillnaden mellan dagens ränta och en ränta på minst 6 procent för att ha en buffert. Det blir en säkerhet, och skulle räntan sedan inte gå upp som man kalkylerat för så har man ju sparat pengarna, säger Erik Ekström.