Höga blyhalter uppmätta i keramik - kan ge blyförgiftning

Livsmedelsverket varnar nu åter för att använda keramik av okänt ursprung. En person som druckit juice ur en tillbringare inhandlad i Grekland har drabbats av en allvarlig blyförgiftning. Analyser vid verket visar att vissa kärl utlöste bly som låg 500 gånger över högsta tillåtna nivå.

Uppsala2004-01-21 12:41
Verket vill inte uppge några detaljer om den allvarliga förgiftning men säger att personen i fråga efter medicinsk behandling nu tillfrisknat. Då man uppmärksammandes på fallet inleddes en undersökning av bly i keramik. Dels av den aktuella tillbringare och dels av andra kärl från Grekland. De är alla inköpta på öarna Samos och Kreta och kännetecknas av en intensiv blå färg och en mycket blank glasyr.
Analysen visar att tillbringaren som orsakades förgiftningen innehöll 500 milligram bly per liter. En så kallad Pytagorasbägare innehöll 2000 milligram per liter vilket är 500 gånger mer än högsta tillåtna värde, 4 milligram per liter. Bly hittades även i en blå mugg (60 milligram) och en gräddsnipa (170 milligram).

Kan inte se
— Det är glasyren som innehåller bly. Den blå färgen kan innehålla kadmium. Det går inte att se på ett keramikföremål om det innehåller bly. Och det handlar inte bara om blå föremål, säger Kierstin Peterson Grawé, toxikolog vid Livsmedelsverket.
Verket uppmanar nu att man endast ska använda keramik av känt ursprung till mat och dryck. 1995 gjordes en analys av bly i hantverksproducerade föremål i Sverige, och då upptäcktes bly i vissa föremål vilket leddes till att hantverksorganisationer informerades.
- Har man tillbringare och muggar hemma av okänt ursprung så tycker jag att man inte ska använda dem till mat och dryck.

Organen kan skadas
Symptom på blygförgiftning är att man känner sig trött och hängig, får dålig aptit och brist på röda blodkroppar i blodet. Även kroppens organ ska ta skada.
- Om man vet att man använt sådana här föremål sporadiskt och nu slutar använda dem kommer blyhalterna att gå ned. Det är först när man är väldigt kraftigt påverkad som behandling sätts in, säger Kierstin Peterson Grawé.
Temuggar med grekiskt ursprung kan finnas i Sverige. De har bland annat sålts på marknader.
— Vårt råd är förstås att inte använda dessa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om