Höga betyg för Uppsalaforskning

Uppsala universitet har stärkt sin internationella ställning inom forskningen under senare år. Nästan vart femte forskningsprojekt håller absolut världsklass och när forskare vid universitetet publicerar sig får deras arbeten större genomslag än för bara några år sedan.

Uppsala2011-11-18 09:01

Det visar en stor utvärdering av forskningen vid Uppsala universitet, Kvalitet och förnyelse 2011. Rapporten är en uppföljning av en liknande utvärdering som gjordes 2007.
– Det känns oerhört tillfredsställande att vi i den allt hårdare internationella konkurrensen till och med lyckats stärka vår ställning inom forskningen. Det här bör fungera som en sporre till att genomföra ytterligare förbättringar, säger universitetets rektor Anders Hallberg.

På hans initiativ gjorde Uppsala universitet för fem år sedan, som första lärosäte i landet, en utvärdering av forskningen med hjälp av oberoende internationella expertpaneler. Även då gavs många toppbetyg, men panelerna lämnade också en hel del förslag till förbättringar. En jämförelse mellan utvärderingen år 2007 och årets utvärdering pekar på att flera av förslagen genomförts och haft önskad effekt.

Sedan förra utvärderingen har till exempel andelen forskningsprojekt som expertpanelerna gett toppbetygen världsledande” eller ”hög internationell standard” ökat från en tredjedel till närmare hälften. Forskningsområden som bedöms vara världsledande finns såväl inom naturvetenskap och medicin som inom samhällsvetenskap och humaniora. Rapporten innehåller också en undersökning av hur ofta arbeten som forskare vid Uppsala universitet publicerar blir citerade av andra forskare.
– Jag visste att vår forskning håller hög kvalitet men var osäker på om den skulle ha lika högt genomslag som för några år sedan. Därför känns det skönt att få veta att våra forskare citeras betydligt mer i dag än för några år sedan, säger Anders Hallberg.

Vid den förra utvärderingen citerades forskare vid Uppsala universitet 25 procent mer än genomsnittet för forskare vid andra universitet i världen. Sedan dess har de ökat detta försprång till hela 40 procent mer än världsgenomsnittet. Rapporten innehåller också en rad förslag till förändringar för att ytterligare öka forskningens konkurrenskraft. Ökad rörlighet bland forskarna, mer externa rekryteringar och fokus på något färre områden än i dag är några förslag från expertpanelerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!