Roger Herbert som är universitetslektor i hydrologi vid Uppsala universitet har koll på Fyrisåns flöde, och följer noga alla förändringar.
– Vattenståndet i Fyrisån är relativt högt jämfört med för en månad sedan, och det ser ut som om det är det högsta vi kommer att ha i år, säger Roger Herbert.
Han berättar också att ända sedan 7 april och fram till i dag har vattenståndet varit ungefär 90 centimeter över basnivån.
– Det är nog det högsta nivån vi kommer att ha i år, tror han.
Han påminner om värre flöden, som det år 2013, då översvämningsrisken var överhängande och sandsäckar staplades utefter ån på särskilt drabbade ställen.
– Det året kom en väldigt tidig vårflod, redan i februari. Men sådant skiftar, och i år har vårfloden i Fyrisån startat betydligt senare, säger Robert Herbert som förklarara att detta har en hel del att göra med hur snösmältningen ser ut i Norduppland, i orter som till exempel Dannemora och Vattholma.
Senast vattenståndet var lika högt som det är i dag var för några år sedan.
– 2015 var läget detsamma som idag, fast under en väldigt kort period, säger han, efter att ha konsulterat sina flödeskurvor på datorn.
Varför ser vattnet så brunt ut där det skummar vid Kvarnfallet och Islandsfallet?
– Vattnets färg speglar avrinningen. Om snösmältningen och ett kraftfullt regn har samverkat så för det forsande vattnet med sig jord från åkrar och ängar, vilket gör att det blir brunaktigt. Men under sommaren ser vi en annan, grön färg som beror på algernas inverkan.
Men att Fyrisån skulle kunna svämma över i år liksom för fem år sedan tror han inte på.
– Nej, den största risken för översvämningar var för en vecka sedan. Nu har en massa snö hunnit smälta. Men hade det funnits kvar snö på marken och om det också hade regnat hade vi haft en ännu högre vattennivå, säger Roger Herbert.