Hög hyra - fråga på debatt

NYHETER. När sju partiers representanter presenterade sin äldrepolitik handlade det om allt från maxtaxa i hemtjänsten till bättre belysning och på-plats-lagad mat. När turen kom till pensionärerna i publiken att ställa frågor, handlade det om enbart två ämnen: skatter och bostäder.

Uppsala2014-02-18 17:16

Det finns drygt 5500 personer över 65 år i Sigtuna kommun. Knappt 40 av dem kom till förra veckans utfrågning av partierna, ordnad av Märsta PRO. Första frågan var: ”Varför ska pensionärer betala mer skatt än löntagare? Hyror och mat stiger.”

Oppositionsrådet Henrik Kelfve (M) fick försvara regeringens jobbskatteavdrag, kommunalrådet Anders Johansson (S) hade den mer tacksamma uppgiften att dundra mot orättvisan i skatteklyftan. Henrik Kelfve påpekade att om det blir lönsammare att arbeta, och fler därmed arbetar, får staten så småningom underlag för att höja pensionerna.
- Men vi har också sänkt skatten två gånger även för pensionärer, med mellan 2750 och 4000 kronor, och höjt grundavdraget. De första 72000 kronorna är skattefria vid jobb efter pensionen, sade Henrik Kelfve.

Kommunalrådet Anders Johansson (S) gav motargument med att 100 000 jobb hade försvunnit sedan alliansen trädde till 2006 och att det varit nollökning av pensionen de senaste åren.

Henrik Kelfve tog upp att ATP-systemet byggde på att många skulle vara i jobb och pensionärerna få - det blev tvärtom. Därför behövdes ett nytt pensionssystem.
- Vi hör ofta från pensionärer att ”vi har betalat skatt i alla år, vi har tjänat ihop till vår pension”. Men det är ju vi som är i jobb nu som betalar både er och vår egen pension!

Bosse Andersson lyckades få in att Centerpartiet vill börja med att sänka skatten för dem som har sämst pension. Och Lena Sundstedt svarade på en fråga om bostadstilläggens inverkan:
- Vi vill höja maxbidraget från 5000 till 6000 och från 93 procent till 95 procent, sade hon.

Nästa frågeställare undrade vilka som räknades som lågmottagare av pension.
- Är det de med inkomst under 12800 kronor i månaden? En garantipensionär har 6900, medelpensionen ligger på mellan 15000 och 15500 kr.
Henrik Kelfve fortsatte att försvara jobbskatteavdraget:
- Förr behövde den som gick från bidrag till jobb få ett jobb med månadslön på 19500 för att det skulle ge mer till hushållet än bidraget.

Anders Johansson kontrade med att den rikaste procenten av befolkningen fått lika mycket i skattesänkning som de lägsta 25 procenten.
- Jag var inte beredd på att den här debatten skulle handla om rikspolitik, sade Sune Askaner, Folkpartiet, men kanske motsvarade skattedebatten vad publiken var mest intresserad av.
- För mig är den ekonomiska biten viktigast. Det påstås att man sänkt skatten men först har man ju sänkt pensionerna! Jag har förlorat på det, jag får mindre än förr, kommenterade en mötesdeltagare efteråt.

Men Sune Askaner blev i viss mån bönhörd, för nästa fråga gällde något som kommunpolitikerna har mer inflytande över än skatteavdrag: bostäder.
- Det byggs mycket här i kommunen, men det är svårt att få tag på en ny trerummare för under 10000 kronor i månaden, sade nästa frågeställare.

Anders Johansson modifierade summan till ”snarare under 9000”, vilket enligt honom var bland det billigaste i Sverige.
- Varje hyreskontrakt är tecknat långt i förväg och hyresgästen inkomstprovad. Men jag tror inte de inflyttande är pensionärer, eller unga som ska ha sin första bostad. Nej, de flyttar från annan lägenhet, ofta en mindre, billigare från till exempel 60-talet, eller ett billigt radhus.
- Bra att det byggs, men vi ska inte göra om misstagen från miljonprogrammet, det ska byggas tryggt och miljösmart, sade Henrik Kelfve.

Men hur få ner hyrorna nu när investeringsstödet till lägenheter under 65 kvadratmeter är borttaget? Här var huvudbudet att akta sig för lyx.
- Bo Klok och liknande projekt kan pressa priserna, sade Sune Askaner.
- Sigtuna kommun bör hålla fast vid principen att det ska byggas en tredjedel av varje boendeform men också anamma den nya formen äganderätt, tyckte Bosse Andersson.

Kristdemokraternas Karsten Bjärbo varnade för dyra renoveringar:
- Vi behöver inte sikta på lyxlägenhet med bubbelbad var gång vi gör stambyte!.
Anders Johansson fick tillfälle att berätta om Sigtunahems renoveringar på Tingvalla där hyresgästerna fått välja på tre standardnivåer och därmed hyresnivåer.

Politikerna verkade eniga om att nya bostäder frigjorde äldre, mindre och billigare lägenheter längre ner i flyttkedjan. Till fromma för unga och pensionärer. Men två i publiken som Sigtunabygden talade med efteråt var skeptiska - äldre lägenheter saknar ofta hiss.

Lars Asplund flyttade till Märsta 1965, till en lägenhet i Sätuna. Då ville många bo på tredje våningen, med utsikt.
- Och där bor många av dem kvar än, det ser jag när jag delar ut PRO:s programblad, sade han.
Nu vill många äldre neråt, trapporna känns tunga men marklägenheterna är få.
- Vill man flytta till nåt modernare i samma område, som det nybyggda vid Sätunaskolan, blir det tredubbelt så dyrt. Till och med om man har en villa att sälja är ju överskottet uppätet inom några år. Och man kanske hade tänkt att ha råd att resa lite, sade Lars Asplund.

Också Lisa Eriksson, Märsta, påpekade att lägenheterna från 60- och 70-talet ofta saknar hiss. Men hon höll med om att inredningen ofta blir onödigt dyr.
- Nu älskar jag att laga mat men jag tror det har dämpats om tio år. Köksinredningen behöver inte vara så omfattande när man bygger åt äldre. Men en liten tvättstuga på varje våningsplan vore en god sak - många är rädda för att gå ner och tvätta. Särskilt om de läst om att det varit inbrott eller liknande, sånt sitter i länge, sade Lisa Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om