Hög hastighet största risken i busstrafiken

För höga hastigheter är det största säkerhetsproblemet i bussbranschen i Uppsala län. Det fastslår en forskarrapport som presenterades i går, måndag.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2005-05-10 00:00
Bakom rapporten står trafiksäkerhetsforskaren Magnus Andersson.
- Detta är allvarligt. Varje år har vi många olyckor inom busstrafiken. I de flesta fallen är det hastigheten som är avgörande faktorn, säger han.
Magnus Andersson pekar på brister när det gäller säkerhetstänkandet vid upphandlingarna av busstrafiken. Det visar sig att det bara är vissa säkerhetsfrågor som finns med i upphandlingarna av busstrafiken. Han är kritisk till hur Upplands lokaltrafik (UL) ser på saken.
- UL ser inte det här som ett problem, man blundar för det. Istället lägger man trycket på chaufförerna. Det är ledningens ansvar att arbeta för säkerheten.

Tidtabeller borde ändras
Magnus Andersson anser att frågan om bussarnas hastigheter glöms bort vid upphandlingarna av busstrafiken. Detta bekräftas i busstidstabellerna, som enligt honom borde ändras.
- Min åsikt är efter att ha tittat på allt detta, att det bästa, snabbaste sättet för att öka säkerheten är att titta på tidtabellerna.
- Det kan vara fråga om finputsningar, men man måste börja titta över tabellerna.
I studien har man, som finansierats av Vägverket, studerat hur kollektivtrafikbolagen i Uppsala län, Västra Götalandsregionen och Stockholms län arbetar med säkerheten i trafiken. Med rapporten som har fått stor uppmärksamhet i media, hoppas Magnus Andersson, få till en diskussion kring trafiksäkerheten.
- Jag vill få till en agenda, som jag hoppas kan leda till positiva förändringar.

"Borde korta arbetstiden"
På Gamla Uppsala Buss verkar chaufförerna tycka att situationen är bra i dagsläget, men att stressen alltid finns där.
- Visst, det finns press, men det har blivit bättre. Vi är inte skyldiga att följa tidtabellen. Tiderna är ju inte exakta, säger busschaufför Akbar Kazemi vid Gamla Uppsala Buss.
Samtidigt lägger han till:
- Tidtabellerna kan påverka så att folk kör för fort. Många kör på marginalen.
Akbar Kamezi säger att det är ett stressigt yrke. Han har förslag på hur man kan göra arbetet bättre.
- Man borde korta ner arbetstiden. På de sista turerna är man väldigt trött. Man kan lätt tappa koncentrationen.
- Generellt är det gott om tid när vi kör. Det är bara vissa linjer som kan vara jobbiga, säger busschaufför Fredrik Mattsson.
UNT har förgäves sökt ansvariga på Upplands lokaltrafik samt Gamla Uppsala Buss för en kommentar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om