Hög frånvaro bland Uppsalas EU-parlamentariker

Frånvaron är hög bland hälften av Sveriges EU-parlamentariker. Ledamöter med anknytning till Uppsala län närvarar vid drygt hälften eller färre av sina utskottssammanträden, visar en ny granskning.

Cecilia Wikström och Daniel Sjöberg

Cecilia Wikström och Daniel Sjöberg

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2014-04-14 10:15

Nyhetssajten Europaportalen har gått igenom mötesprotokoll mellan 16 maj 2013 och 18 mars 2014. Särskilt har man tittat på närvaron i de utskott där ledamöterna är ordinarie medlemmar och har rösträtt.

Högst närvaro har Isabella Lövin (MP) med 95 procent. Piratpartiets Amelia Andersdotter, ursprungligen från Enköping, sitter i utskottet för industrifrågor, forskning och energi. Hon ligger näst lägst på listan med en 40-procentig närvaro.

– De har mest diskuterat energifrågor och jag bedriver normalt inte påverkanspolitik i energifrågor, säger hon till UNT.

Cecilia Wikström (FP) har närvarat vid drygt hälften av alla sammanträden. Hon säger att hon är ordinarie i två utskott och att dessa sammanträder samtidigt.

– Jag har aldrig varit borta från sammanträden då mina ämnesområden har behandlats. Man kan alltid vara där men det går inte om man ska få något gjort av lagstiftningsskrivande.

Sverker Gustavsson, statsvetare vid Uppsala universitet, tycker att det finns problem med en närvaro som understiger 75 procent. Han tror att en förklaring kan vara att ledamöter engagerar sig i uppgifter som tar tid från utskottsarbetet.

– Det är klart att man ska avväga detta uppdrag mot andra. Blir man invald så förväntar sig väljarna att man ska göra det man har blivit vald till.

Christofer Fjellner (M), också han med Uppsalaanknytning, har en 53-procentig närvaro i sitt utskott.

EU-valet

25 maj är det val i Sverige till Europaparlamentet då det ska avgöras vilka partier och ledamöter som kommer att representera Sverige under kommande fem år.

Samtliga EU:s 28 medlemsländer håller val under perioden 22-25 maj. 20 av 751 ledamöter i Europaparlamentet representerar Sverige. I det senaste valet 2009 uppgick valdeltagandet i Sverige till 45,5 procent, vilket var en ökning jämfört med 37,9 procent vid valet 2004.

Valdeltagandet i hela EU uppgick 2009 till 43 procent. Deltagandet har gradvis sjunkit sedan första valet till EU-parlamentet 1979 då valdeltagandet var 62 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!