Det framgår av en unik svensk studie, som omfattar 165 lesbiska par som påbörjat behandling med donerade spermier vid något av landets sju universitetssjukhus.
– Ett mycket glädjande resultat och ett gott betyg för den psykosociala bedömning som alltid görs i samband med behandling av ofrivillig barnlöshet, säger docent Agneta Skoog Svanberg vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala universitet.
Provrörsbefruktning eller insemination med donerade spermier har länge använts för att behandla ofrivillig barnlöshet, men i Sverige var det först 2005 som även lesbiska par fick legal rätt till denna behandlingsmöjlighet.
I den nya studien besvarade båda kvinnorna i paret en omfattande enkät kring olika psykologiska symtom i samband med att behandlingen startade, två månader senare och två till fem år efter att den första behandlingen hade påbörjats.
De allra flesta rapporterade inga besvär alls av oro eller depression vid något av de tre tillfällena. Den högsta förekomsten av psykologiska problem var efter två månader då 14 procent av kvinnorna som behandlats med provrörsbefruktning eller inseminerats rapporterade att de besvärades av oro.
Vid alla tre tillfällena var det vanligare att kvinnan som själv genomgick behandlingen rapporterade besvär med oro eller nedstämdhet än att hennes partner gjorde det.
– Att den behandlade kvinnan oftare har psykologiska besvär än partnern ser vi också hos ofrivillig barnlösa heterosexuella par. Däremot verkar psykologiska problem vara lägre, mindre oro och nedstämdhet, när lesbiska par behandlas för att kunna få barn än när heterosexuella par gör det, säger Agneta Skoog Svanberg.
Till skillnad från heterosexuella ofrivilligt barnlösa par genomgår lesbiska par oftast inte behandlingen på grund av någon medicinsk orsak. Agneta Skoog-Svanberg tror att detta kan vara en orsak till att lesbiska par har lägre förekomsten av oro och nedstämdhet under behandlingen och också att deras chanser att få barn genom den är högre än för heterosexuella par.
– Å andra sidan finns flera studier som pekat på att lesbiska kvinnor på grund av att en mer utsatt social situation har mer psykologiska besvär än heterosexuella kvinnor. Att få kvinnor i vår studie kände oro och nedstämdhet kan vara ett tecken på att Sverige kommit långt när det gäller både den legala och sociala acceptansen av homosexualitet, säger Agneta Skoog Svanberg.
Studien har publicerats i facktidskriften British Journal of Obstetrics and Gynaecology.