Hög arbetslöshet bland länets ungdomar

Arbetslösheteten bland ungdomar stiger i Uppsala län och just nu går 1 800 unga mellan 18 och 24 år utan jobb. Det bästa sättet att få in en fot på arbetsmarknaden är att ordna en arbetspraktikplats, menar Leif Björnör på arbetsförmedlingen i Uppsala.

Anders Hildlingson skrev på måndagen in sig som arbetssökande på arbetsförmedlingen i Uppsala. I våras blev han färdig civilingenjör.

Anders Hildlingson skrev på måndagen in sig som arbetssökande på arbetsförmedlingen i Uppsala. I våras blev han färdig civilingenjör.

Foto: Anna Hellberg

Uppsala2005-07-19 00:00
Under sommaren och innan terminsstarten ökar alltid arbetslösheten bland unga. I år är ökningen extra kraftig.
Ett 50-tal ungdomar mellan 18 och 24 år anmäler sig hos arbetsförmedlingen på Bangårdsgatan varje vecka. Antalet nyinkomna jobb är dock betydligt färre och få arbeten riktar sig till ungdomar utan tillräcklig utbildning och jobberfarenhet.
— Det är en matematik som inte går ihop. Vi har lyckats hålla långtidsarbetslösheten nere de senaste åren men nu kommer bubb­lan att spricka, eftersom nyinskrivningarna ökar i allt snabbare takt, säger Leif Björnör.
Han är en av fem på arbetsförmedlingens ungdomsavdelning. Under juli månad är kollegerna på semester och kontoret är stängt för besök.

Fullt upp
Leif Björnör hinner som ensam handläggare bara svara i telefon när arbetssökande kontaktar förmedlingen. En minimal hjälp för de dryg 1 000 unga som i dag är öppet arbetslösa i Uppsala kommun.
I hela länet går 1 800 ungdomar utan jobb. Under samma tid i fjol var länssiffran 1 680 personer och året dessförinnan 1 550.

Liten ökning
På tre år har det skett en liten men märkbar ökning som bryter en tidigare trend med stadigt sjunkande siffror.
— Det positiva är dock att långtidsarbetslösheten sjunker, tack vare en målinriktad fokusering på den gruppen. Under tio veckor har siffrorna nästan halverats, i dag har vi 160 personer som varit utan jobb i mer än tre månader, säger Leif Björnör.
Men problemet med den tilltagande ungdomsarbetslösheten kvarstår. Vad ökningen beror på vet inte Leif Björnör.
— För att ha en chans att komma någonvart måste en del få hjälp med att formulera sina mål och hur man når fram, det hjälper vi till med. Men jobbet måste man fixa själv. En del ungdomar och många påstridiga föräldrar tror att vi på arbetsförmedlingen har en skyldighet att skaffa fram jobb, vilket är helt fel.
Bästa tipset för att få ett första jobb är att fixa en arbetspraktik eller få arbetsgivaren att hoppa på erbjudandet om anställningsstöd, menar Leif Björnör.
— Många företag nappar på det. Ungdomarna får på så vis en chans att testa och se om de passar för jobbet, som i bästa fall leder fram till en mer permanent fortsättning.

Fotnot: På www.amv.se finns information om olika stödåtgärder för ungdomar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om