I ett garage på en gård i Ströby utanför Uppsala jäser det i stora tankar. Här brygger mikrobryggeriet Brasstacks sitt öl, som hittills funnits på några av Uppsalas pubar. I lokalen intill har bryggeriet Jackdaw sina bryggkärl, och här hyr också Tempel Brygghus in sig liksom whiskytillverkaren Uppsala Destilleri.
– Det här är som ett litet centrum för Uppsalas mikrobryggerier, säger Erik Briggsta, en av grundarna till Brasstacks.
I majsläppet ska Brasstacks göra debut i Systembolagets lokala sortiment med två av sina öl, en amerikansk västkust-inspirerad IPA, kallad The Conductor, och en blåbärs- och kaffestout med namnet Blueberry Backbone. Kollegerna på Jackdaw kommer samtidigt ut med tre belgiskinspirerade ölsorter: Azacca Punch, ale smaksatt med hallon, mango och lavendel, Zwarte Draak, en strong ale efterjäst med hallon och björnbär, samt Saison Kongero, en belgisk saison.
Båda bryggerierna har startat som hobbyprojekt. Men även om man nu skalar upp tillverkningen i upp till 1 500 liter per bryggsats, så räknar bryggeriernas grundare inte med att det ska räcka för att de ska kunna leva på det.
– Det är svårt. Man måste komma upp i en väldigt stor volym för att kunna ta ut lön i ett sånt här projekt, säger Fredrik Bjarman, en av de tre delägarna i Jackdaw.
Ölen från Jackdaw och Brasstacks kommer att finnas i fem Systembutiker i Uppsala från den 2 maj. Sedan tidigare har Tempel Brygghus fyra ölsorter i Systembolagets lokala sortiment.