Det visar forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet i en studie som publiceras i nätupplagan av facktidskriften European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation.
– Våra resultat ger inte stöd för uppfattningen att det är riskfritt att snusa. Det krävs dock mer forskning för att säkert veta om sambandet vi ser mellan snusning och hjärtsvikt är ett orsakssamband, säger doktoranden Gabriel Arefalk vid Institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet.
Att snus får blodtrycket att stiga och hjärtat att slå snabbare är känt sedan länge. Det är också känt att högt blodtryck är en av de allra viktigaste riskfaktorerna för hjärtsvikt.
– Utifrån dessa redan kända samband har vi nu försökt ta reda på om snusare är en särskild riskgrupp för att insjukna i hjärtsvikt. Om så är fallet borde ju hjärtsvikt vara vanligare bland snusare än bland snusfria personer, säger Gabriel Arefalk.
I den nya studien har forskarna använt uppgifter från två olika undersökningar – den ena bland nära 1100 äldre män i Uppsala, den andra bland drygt 118 000 byggnadsarbetare från hela Sverige. I båda undersökningarna hade männen genomgått hälsoundersökningar och fått bland annat sina snusvanor kartlagda innan någon av dem hade insjuknat i hjärtsvikt. Under de många år som deltagarna följdes upp efter detta lades 95 av männen i Uppsala och 545 av byggnadsarbetarna in på sjukhus på grund av hjärtsvikt.
När forskarna granskade vilka som lagts in på sjukhus på grund av hjärtsvikt fann de att snusarna gjort det betydligt oftare än männen som inte använt snus. Bland de äldre männen i Uppsala var sjukhusvård på grund av hjärtsvikt dubbelt så vanlig bland snusarna som bland de snusfria männen. Bland snusande byggnadsarbetare var sjukhusvård på grund av hjärtsvikt 28 procent vanligare än bland tobaksfria byggnadsarbetare.
– Dessa skillnader i förekomsten av hjärtsvikt mellan snusare och snusfria män kvarstod även efter att vi i våra analyser tagit hänsyn till en rad andra faktorer hos männen som kan tänkas påverka risken för att utveckla hjärtsvikt, säger Gabriel Arefalk.
Sedan flera år för både vissa forskare och snustillverkare fram snusning som ett praktiskt taget riskfritt alternativ till rökning och ett effektivt hjälpmedel för att få rökare att sluta röka.
– Eftersom rökning är så extremt farligt är det självklart bättre att snusa än att röka om man betänker hela sjukdomspanoramat. Samtidigt pekar alltmer forskning på att även snusning har så negativa effekter att total tobaksfrihet sannolikt är att föredra ur hälsosynpunkt, säger Gabriel Arefalk.