Om en person faller ihop och slutar andas eller har en oregelbunden andning kan personen vara drabbad av ett plötsligt hjärtstopp.
– En av de vanligaste orsakerna till akut hjärtstopp är att hjärtat drabbas av en elektrisk storm. Det man kan göra är att ge en elstöt för att se om man kan återstarta elsystemet, det är det viktigaste man kan göra för att rädda liv, säger David Smekal, ambulansöverläkare vid Akademiska sjukhuset.
Varje år sker cirka 200 hjärtstopp i Uppsala län. I länet finns hjärtstartare ägda av företag eller kommuner och var de finns går att hitta i hjärtstartarregistret. Men många är inlåsta efter kontorstid och registret är inte alltid tillförlitligt. Därför har ambulanssjukvården i Region Uppsala satt upp en offentlig hjärtstartare på Brantingstorg.
– Om man upptäcker ett hjärtstopp och vet om att den finns så kan man springa dit och ringa det telefonnummer som finns på lådan och går till vår larmcentral. Av dem får man en kod så att man kan öppna boxen och plocka ut hjärtstartaren. Om man inte vet om att den finns och ringer 112 så kan vi guida till hjärtstartaren.
Den nya hjärtstartaren är ensam i sitt slag, även om det finns hjärtstartare på Akademiska sjukhuset.
Borde det inte finnas fler offentliga hjärtstartare?
– Jo det tycker jag absolut. Jag vet att det har varit en utredning om vad vi kan göra för att öka överlevnaden som vi lämnade till politikerna, där vi bland annat önskade fler, säger David Smekal.