Johanna Rudmark Hagström är socialchef på Uppsala Stadsmission, och tycker att det är viktigt att gåvan passar givarens plånbok och egna möjligheter att ge.
– Har man förutsättningar är pengar alltid bra att ge. Ett företag köpte julmat på ett hotell som de skänkte till de hemlösa som kommer till Mikaelsgården, som ett julbord. Det kan naturligtvis inte alla göra.
För den som har mer tid än pengar rekommenderar hon att delta som volontär i någon av alla de aktiviteter som Stadsmissionen ordnar.
– Nu har vi exempelvis julfirande två eller tre kvällar i nästa vecka och på julafton i baptistkyrkan på Bangårdsgatan. Där behöver vi personer som serverar mat och är med och sjunger och firar jul. En del som är volontärer på julafton kanske har det trassligt hemma och är man med som volontär är man också med i gemenskapen.
Röda Korsets verksamhetschef Dlovan Kassab har noterat att Uppsalaborna har en stor givarvilja men det blir svårt när en givare har tydliga krav på vilka som ska få gåvan och hur den ska användas.
– De akuta behoven styr våra verksamheter. Röda korset önskar antingen saker till second hand-butiken som vi kan sälja och köpa mat eller kläder till personer som inte har eller som hamnar utanför skyddsnäten i Sverige och Uppsala. Eller så vill vi ha pengar som vi kan använda i våra olika hjälpprojekt.
Det Röda korset inte vill ha är grejer som är omöjliga att sälja.
– När man lämnar in ska det vara grejer som man själv skulle kunnat tänka sig att köpa. Det ska också vara hanterbara saker. Vi vill exempelvis inte ha en orgel för om vi får det sliter vi på våra frivilliga som jobbar gratis och måste hantera de här grejerna.
Är man osäker på en sak går det bra att ringa butiken.
Medan både Stadsmissionen och Röda korset tar emot alla sorts kläder, tar Erikshjälpen secondhand helst emot säsongsanpassat.
– Nu under vintern vill vi gärna ha stickat exempelvis. I övrigt ska kläderna vara hela och rena, säger Dianna Hylan, regionchef på Erikshjälpen secondhand.
Erikshjälpen liksom Röda korset vill även gärna att människor blir volontärer och investerar sin tid i deras sociala projekt. Vad man inte vill ha är saker som borde gått direkt till återvinningscentralerna.
– Vi vill inte ha använda underkläder eller en trasig hylla. Den blir återfallhantering som blir en kostnad för oss att åka och återvinna.