– I sociala medier pågår det insamlingar, men så har vi vårt vanliga swish-konto också. Det är lite i nivå med Tsunamin 2004 hur folk svarar, säger Else Berglund på Act Svenska kyrkan.
Så heter den gren av Svenska kyrkan som numera har hand om deras internationella biståndsarbete. Huvudkontoret ligger i kyrkokansliet i Uppsala. Else Berglund är humanitär chef på Act Svenska kyrkan och berättar att Svenska kyrkan har flera samarbetspartners på plats i Ukraina och i länderna runtomkring, där de bland annat delar ut mat och förstahjälpen-paket. De sysslar också med insamlingar.
– I församlingarna har man också dragit igång mycket och det blir att folk ger mer i församlingskollekten, fortsätter hon.
Else Berglund säger att det är just pengadonationer som är det absolut viktigaste i nuläget, och talar ur egen erfarenhet från tiden då hon jobbade på flyktingläger. Nu har hon sett bilder från polsk-ukrainska gränsen där kläder ligger ute på fält eftersom ingen kan ta hand om det.
– Då ligger det och förstörs och blir skräp och bidrar ju dessutom till oreda. Vill man hjälpa till är pengar det bästa.
Hon uppmanar också att inte planlöst bege sig ner med förnödenheter på privat initiativ.
– Många vill hjälpa till praktiskt och åka dit, men då ska man göra det via en organisation och göra nytta. Men människor som inte vet vart de ska, då blir det mer oreda.
Dlovan Kassab är verksamhetschef på Röda Korset i Uppsala. Han stämmer in i Else Berglunds slutsats om att insamling av pengar hjälper bättre i nuläget.
– Vi samlar inte in kläder, det finns redan mycket kläder längs gränsen. Folk i hela Europa har gjort sådana insamlingar och det finns mat också som bara står och förstörs. Pengar som samlas in av oss kommer användas till det som behövs där och då, beroende på förutsättningarna, säger han.
Behövs inte kläder?
– Kläder behövs förstås. Inte så att man inte behöver kläder, men det finns. Och det kommer kompletteras med inköp, särskilt för barn, och med hygienartiklar. Vi får avvakta med det just nu när det inte är kläder som efterfrågas. Vi ska inte glömma att på samma sätt som vi tänker på att skänka saker så gör även polacker, moldaver och tyskar det.