Hjälporganisationer: Stort engagemang i krisens början

Det är i början av en kris som flest Uppsalabor vill erbjuda sin hjälp. Men det är inte alltid intresset håller i sig, och just nu ser hjälporganisationerna över vad som ska göras.

"Många organisationer håller på att mobilisera sig och samarbeta inför potentiella flyktingströmmar", säger Johan Dahlén Strömgren, ansvarig för lokalkontoret Volontärbyrån Uppsala.

"Många organisationer håller på att mobilisera sig och samarbeta inför potentiella flyktingströmmar", säger Johan Dahlén Strömgren, ansvarig för lokalkontoret Volontärbyrån Uppsala.

Foto: Filippa Markai

Uppsala2022-03-20 12:00

Många av hjälporganisationerna i Uppsala berättar för UNT att de har sett ett ökat intresse för volontärarbete och stöd i och med kriget i Ukraina. 

Volontärbyrån i Uppsala har fått flera samtal gällande Ukraina de senaste veckorna. Uppsalaborna erbjuder sina sommarstugor för kommande flyktingar och säger att de har bilar, släp och resurser för att åka ner till Polen.

– Vi såg liknande tendenser i början av pandemin, och under 2015 när det kom många flyktingar. Det är jättefint att se att folk vill bidra, säger Johan Dahlén Strömgren, ansvarig för lokalkontoret Volontärbyrån Uppsala.

Samtidigt menar Johan Dahlén Strömgren att man behöver behålla engagemanget på lång sikt, eftersom den lokala efterfrågan av hjälp troligen kommer vara större i ett senare skede. 

– Många organisationer håller på att mobilisera sig och tillsammans prata ihop sig inför potentiella flyktingströmmar, vilket innebär att det kommer finnas ett större behov av hjälp då. Det behöver därför finnas ett långsiktigt engagemang, som i och för sig alltid behövs för att ideella föreningar ska kunna mobilisera sig i kristider.

Johan Dahlén Strömgren säger att organisationerna är beroende av människor som engagerar sig på längre sikt för att kunna existera, men att det kortsiktiga engagemanget såklart också behövs i tider av kris.

Även Stadsmissionen märker av det ökade engagemanget.

undefined
Lisa Pettersson, volontärsamordnare på Stadsmissionen, säger att fler Uppsalabor hör av sig för att fråga hur de kan hjälpa till.

– Vi har mest fått frågor kring vad man kan skänka, men inte lika mycket kring volontärarbete. Det tror jag har att göra med att man inte riktigt fått grepp om vad situationen kommer innebära på en lokal nivå längre fram. Som volontär vill man kunna visualisera vad man ska göra, säger Lisa Pettersson, Stadsmissionens volontärsamordnare.

Organisationen har lokala volontärer och kontakter, men välkomnar alltid nya. På Stadsmissionen diskuterar man just nu vad som ska göras framöver.

– Om vi får en signal kommer vi såklart att hjälpa till, det är Stadsmissionens uppdrag att ge stöd till människor i utsatta livssituationer. Nu är det en förberedelsefas inför det som kan komma sen. Många vill hjälpa till, men det rör sig oftare om kortare uppdrag, snarare än att engagera sig under en längre period.

På Röda korset ser man ett klart ökat intresse bland Uppsalabor att engagera sig inom första hjälpen, second hand och för verksamheter inom migration som språkträning eller att agera samhällsguide. Likt Stadsmissionen håller de på att se över behoven och vilka satsningar organisationen kommer att göra.

– Jag tror vi kommer ha ett stort behov av hjälp under en lång tid framöver, säger Röda korsets samordnare för frivillignära stöd, Linda Wickström

undefined
Linda Wickström, samordnare för frivillig nära stöd, ser en ökning av intresseanmälningar för volontärarbete i Uppsala i samband med kriget i Ukraina. Hon menar att detta är vanligt förekommande i början av globala kriser, som flyktingströmmen 2015 och tsunamin 2004.

Linda Wickström ser särskilt en ökning av intresseanmälningar sedan kriget utbröt i Ukraina. Hon menar att detta är vanligt förekommande i början av globala kriser, som flyktingströmmen 2015 och tsunamin 2004.

– 2015 kunde vi få in hundratals intresseanmälningar på en dag, även om det inte var alla som sedan engagerade sig.

undefined
"2015 kunde vi få in hundratals intresseanmälningar på en dag, även om det inte var alla som sedan engagerade sig", säger Linda Wickström, samordnare för frivillig nära stöd på Röda korset, om intresset för volontärarbete i Uppsala.

 Personer hör också av sig och frågar vad de kan göra och erbjuder sin hjälp.

– Många vill skänka kläder och bidra med sin tid. Några vill hjälpa till med boenden för de som kommer, men det är inget vi samordnar, säger Linda Wickström.

Funderar du på att skänka kläder? Tänk om och skänk pengar i stället. Då kan hjälporganisationerna skaffa det som anses nödvändigt på plats.

Hjälporganisationer

Några hjälporganisationer i Uppsala:

Röda korset Uppsala

Uppsala Stadsmission

Erikshjälpen

Svenska kyrkan

Livets Ord

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!