Hjälpmedelscentralen hotad
Hjälpmedelscentralen i Uppsala läns landsting som hyr ut hjälpmedel åt funktionshindrade hotas av nedläggning. Uppsala kommun vill på sikt bygga upp en egen central för uthyrning. Därmed riskerar landstingets central att förlora sin viktigaste inkomstkälla.
Uppsala kommun står för drygt 70 procent av hjälpmedelscentralens totala intäkter. Ett avhopp från Uppsala kommun skulle därmed innebära stora ekonomiska förluster för landstingets hjälpmedelscentral.
Enligt Ulf Rosenquist, chef för hjälpmedelscentralen, finns det risk för att man utan kommunens pengar tvingas lägga ner hela verksamheten som i dag har ett 30—tal anställda.
— Vi är ju beroende av pengarna från Uppsala kommun. Om vi lägger ner så kommer vi att tappa hela den kompetens som finns inom hjälpmedelscentralen.
En nedläggning skulle drabba de övriga kommuner i länet som i dag är beroende av att hyra hjälpmedel från landstinget.
Slippa hyra utrustning
Uppsala kommun är den enda kommun som tydligt har visat att man på sikt vill bygga upp en egen hjälpmedelscentral för att på så vis slippa hyra utrustning från landstinget.
— Kommunen är på väg åt det hållet. De har meddelat oss att de på sikt vill övergå till att äga allt själva i stället, säger Ulf Rosenquist.
Uppsala kommun betalar över 20 miljoner kronor per år för rullstolar och annan utrustning som man hyr från landstinget.
Kommunen sparar pengar
Kommunen äger redan i dag vissa hjälpmedel som administreras av en mindre hjälpmedelsenhet. Elisabeth Wedholm—Matsson som är chef för den kommunala enheten anser att kommunen skulle spara pengar på att äga fler hjälpmedel i stället för att bara hyra dem. Därför har man redan nu skrivit ett avtal med landstinget om att utrustning som hyrts i fem år ska övergå till kommunens ägo.
Kommunen har för närvarande ett treårigt avtal med landstinget om att hyra hjälpmedel. Men enligt Elisabeth Wedholm—Matsson finns det numera ytterligare fem leverantörer som kommunen använder sig av.
— Vi skriver avtal med leverantörer som ger det ekonomiskt fördelaktigaste budet. Landstinget får nu se sig som en av de leverantörerna.
Och på sikt vill alltså kommunen inte alls hyra utrustning från landstinget.
— Jag förstår landstinget frustration över detta, men det bör vara i skattebetalarnas intresse att vi gör det som är mest ekonomiskt försvarbart, säger Elisabeth Wedholm—Matsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!