Det var i början av 2000-talet som Nanda Holm drabbades av sjukdom. Läkarna gav henne en diagnos, men behandlingen hjälpte inte. Under en femårsperiod blev hon successivt sämre och snart kunde hon inte gå.
– När jag blev förlamad i benen hittade de inte anledningen. De sa att det var psykiskt eftersom röntgenbilderna inte stämde överens med vad man brukade se, säger hon.
Först 2006 kom läkare fram till att hon blivit felbehandlad och att hon drabbats av den ovanliga bindvävssjukdomen Ehler Danlos syndrom.
I detta fall innebär det att patienten saknar isoleringsmaterial i ryggen, vilket medför att trycket mot ryggmärgen blir för hårt. Om inte patienten opereras inom 48 timmar riskerar man att förlamningen blir permanent.
Nanda Holm fick vänta nio månader på operationen och därför är hon i dag rullstolsburen.
Efter operationen drabbades hon av en infektion och behandlades därför i tryckkammare. Det var i tryckkammaren som idén till företaget Woxzia och det som hon kallar för myndighetslots föddes.
– Jag hade 25 olika myndighetsärenden som skulle fixas när jag var i tryckkammaren. Människor jag mötte på vägen hade samma problem som jag. Det fanns ingenstans att ringa för att få hjälp.
Nanda Holm anser att Sverige är ett av de mest välorganiserade länderna i Europa. Problemet är att juridiken är formad på ett sådant sätt att myndigheterna och handläggarna inte får utbyta känslig information med varandra på grund av bland annat sekretessregler.
– Lagen säger dock att myndigheterna måste kunna göra det. Det blir ett slags moment 22, säger Nanda Holm.
Myndighetslotsens roll blir därför att försöka fylla de hål som finns i systemet.
Behöver du till exempel hjälp med bygglov eller vill veta till vilken a-kassa du ska vända dig till kan du få hjälp av myndighetslotsen. Den grundläggande tjänsten är fri. Behöver du ytterligare hjälp, till exempel att lotsen sköter ditt ärende från början till slut, får man betala en abonnemangsavgift och utöver det eventuella utgifter beroende på hur komplext ärendet är.
På grund av sin sjukdom kan inte Nanda Holm arbeta heltid med sitt företag. Däremot fungerar hon som en slags ambassadör och figurerar i olika sammanhang som ett ansikte utåt för tjänsten.
Det delvis statligt finansierade företaget, som startade för tre år sedan, har i dag fem heltidsanställda myndighetslotsar som är utbildade jurister och socionomer. På Sky City i Arlanda sitter ett par av dem och resterande på ett kontor i Stockholm.
Nanda Holm säger att de har valt Arlanda som arbetsplats på grund av att de ska kunna ha en kontinuerlig kontakt med beslutsfattare runt om i Sverige och Europa.
Enligt henne är nämligen intresset för tjänsten stort i Europa. Woxzia är det enda europeiska företag som uppfyller EU:s kriterier vad gäller sekretess och medborgarintegritet när man hanterar myndighetsärenden. Det finns därför önskemål från EU-kommissionen att tjänsten på sikt ska levereras till alla EU:s medborgare.
Nanda Holm bor med man och två barn i Skepptuna, inte långt från kontoret i Arlanda, och trots att hon inte kan jobba engagerar hon sig så mycket hon kan i företaget. Med hjälp av en jurist har hon erhållit skadestånd, pengar som hon använt till att skapa och utveckla konceptet med myndighetslotsar.
– Det här är mitt sätt att kompensera för min förlorade arbetsförmåga.
I vissa fall har arbetet med myndighetsärenden sträckt sig över landets gränser. I samarbete med EU-kommissionen hjälpte de fjorton skadade barn från Gaza med att få visum och uppehållstillstånd runt om i Europa. Nanda Holm åkte själv ned till Gaza för att hjälpa till personligen. Ärendet tog nio månader.
Och hon har egen erfarenhet av hur ett ärende kan dra ut på tiden.
För en vecka sedan fick hon besked om att ärendet gällande den felbehandling hon råkat ut för avslutats.