Hjälp oss att förstå, hur kunde det här hända?

Vi har berättat om Åsa och Anita vars anhöriga har farit illa på Ferlin äldreboendes demensavdelning. Vad är det som gör att sådant kan hända?

Roy Sundvall är är marknadschef på Förenade Care som driver Ferlin äldreboende.

Roy Sundvall är är marknadschef på Förenade Care som driver Ferlin äldreboende.

Foto: Pressbild

Uppsala2022-06-26 05:00

Brister Ferlin äldreboende mer än andra boenden när det kommer till trygghet för de som bor där? Eller bör man räkna med att det sker olyckor med de som är gamla och sjuka? 

Roy Sundvall som är marknadschef på Forenade Care som driver Ferlin äldreboende anser inte att Ferlin har brustit vad gäller omvårdnad i något av dessa fall. 

– Vi har goda rutiner för hur vi jobbar, men vi är inte perfekta och vi jobbar systematiskt för att det ska bli bättre för de som bor hos oss. Vi arbetar alltid med olika proaktiva riskbedömningar men när det något händer så ser vi alltid över riktlinjer och situationen för att lära av vad som hänt.

Vad drar ni för slutsatser utifrån att en av era boende med dokumenterade problem att svälja kvävdes till döds?

– När det kommer till tragedier kommer det att låta omänskligt om jag pratar om riktlinjer. Hade vi kunnat förhindra detta så hade vi så klart gjort det. Men vi har nu använt detta fall för att utveckla arbetet med hur vi kan förebygga liknande händelser gällande ordinerad kost. 

Bristen på personal är en sak som flera anhöriga har pekat på är ett problem som kan leda till olyckor. Vad tänker ni om det? 

– Vi har personal så att det räcker, och vi följer den upphandling vi gjort med kommunen om personaltätheten. Jag delar inte uppfattningen att det skulle vara för få.

Samtliga anhöriga uppger också att det saknas kommunikation med dem, så att de inte har känt sig trygga med vad som händer med deras anhöriga som bor på Ferlin.                                                                                                        

– Vår personal som jag har löpande kontakt med, har god kontakt med anhöriga, men saknas det så är vi beredda att bli bättre. Om någon har synpunkter erbjuder vi dem möten för att komma till rätta med problemen. Men det finns anhöriga som ringer 5-6 gånger om dagen och det påverkar ju vården. Vi vill alltid ha en kontakt, men vi behöver också fokusera på vårt kärnuppdrag som är våra äldre. 

Hjälp oss att förstå, vad är det som gör att det kan bli så fel?

– Vi vill att den enskilde ska få livskvalitet och glädje på våra boenden, men sedan kan det hända saker och man har olika diagnoser som påverkar. Man ska inte behöva vara rädd för att hamna på ett äldreboende men tyvärr händer olyckor och då lär vi oss av dem. Det gäller hela vården inte bara oss. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!