Hjälp ditt barn att knäcka läskoden

Att lära sig läsa går snabbt och lätt för vissa barn medan det är ett evigt tragglande och mycket svett och tårar för andra. Det finns många sätt för dig som förälder att komplettera skolan och ge ditt barn en skjuts i rätt riktning.

Foto:

Uppsala2015-12-20 07:00

Aaaaa… mmmm… aaa… nnn... d… aa … AMANDA! Barnet skriker ut sin triumf när hen hittar rätt i bokstavsdjungeln. Processen att "knäcka läskoden" och lära sig tolka de där krumelurerna på pappret till sammanhängande ord och meningar är spännande att följa som förälder. Men det som går på en halv eftermiddag i femårsåldern för den ena är en plågsam och svettig process i klassrummet för den andra, och halkar man efter kompisarna tidigt kan det bli tufft att ta igen.

– Om man inte kan läsa hjälpligt framåt jul i första klass blir det lätt att man gömmer sig och försöker dölja att man inte kan, säger Louise Belfrage, ordförande för den ideella föreningen Kodknäckarna, som med hjälp av forskare, logopeder och pedagoger tar fram material för föräldrar till barn med läs- och skrivsvårigheter.

Att lära sig läsa är en del av språkutvecklingen och den händer inte bara i skolan, utan hela tiden och överallt i barnets liv. Oavsett hur lätt eller svårt man har för läsningen har alla barn glädje och nytta av att få del av ett rikt språk hemma, både i tal och skrift.

– Om man skickar med lust till läsning ger man sitt barn en jättestor skjuts in i skolans värld. Det blir både enklare att lära sig läsa och man har ett större ordförråd som gör att man förstår mer av vad som sägs och står i böckerna, säger Louise Belfrage.

Det bästa sättet att ge den där språkliga skjutsen är att läsa högt för sitt barn varje dag från tidig ålder. De flesta barn tycker också att det är kul att leka ordlekar ganska tidigt, och många hittar till bokstäverna redan på förskolan. Det finns massor av roliga övningar man kan göra hemma, samtidigt är det viktigt att inte föregå lärarens introduktion, tycker Louise Belfrage

– Lär i skolan och öva hemma brukar vi säga! På det sättet kan man också skapa en lekfull stämning runt ord och bokstäver i familjen även när det är svårt i skolan.

Ungefär vart femte barn har svårt att lära sig läsa och skriva, och fem till åtta procent har dyslexi. Om ditt barn verkar helt ointresserat av att lära sig bokstäverna när han eller hon har börjat skolan, om barnet inte kan skriva sitt eget namn eller har svårt att skilja på bokstavsljuden kan det vara en fingervisning om att det kan behövas extra övning och hjälp.

Visar det sig att det är extra tufft för ditt barn att knäcka koden, då är det bästa du kan göra som förälder att vara aktiv och ta del i utvecklingen tillsammans med skolan, säger Louise Belfrage. Håll tät kontakt med ditt barns lärare och häng med på vad de fokuserar på just nu.

– Då kan man fånga upp det de jobbar med och öva på ett roligt sätt hemma, om de håller på med bokstaven M kanske ni ger er ut på jakt efter ord med ljudet mmm, som mamma, morot och majs.

Om du upplever att ditt barn har problem med läsningen ska du alltid i första hand vända dig till läraren. Behöver du ytterligare hjälp finns till exempel materialet "Hitta läsningen" - en film och ett häfte med råd och tips till föräldrar från Kodknäckarna, och det finns mycket att läsa på nätet, se till exempel dyslexiforeningen.se. (TT)

Läs högt! Låt barnet återberätta handlingen och diskutera det ni precis har läst. Försök väcka barnets egen lust till läsning.

Jobba på ordförrådet. Vanligt talspråk räcker inte för att skapa ett register som kan hantera all den undervisning man ska igenom på skriven text under skolgången.

Öva bokstavsljuden tillsammans. Kan man inte ljuda kan man inte läsa, och många behöver öva på att särskilja de olika ljuden.

Om ditt barn inte får till ljuden _ gör bokstavskort som ni övar med så blir det tydligare.

Låt det ta tid! Även om ditt barn har det kämpigt med läsningen, ställ inga krav. Det behöver kännas lekfullt för att man ska vilja lära sig.

Följ med i vad de gör i skolan, håll kontakt med läraren och försök matcha ert övande hemma med undervisningen.

Smart läsövning: "Gissa vad jag tänker på"

Den här övningen är för barn som håller på att lära sig att skilja på de olika bokstavsljuden. Tänk på något i en kategori ni har bestämt tillsammans, till exempel djur. Ge ditt barn en kort ledtråd och säg sedan det första ljudet i ordet:

"Jag tänker på ett djur som är långt och smalt och börjar på oooo."

"Jag tänker på något som har fyra ben, kan hoppa bra och som börjar på k-k-k."

Bra bokstavsljud att börja med är: a, e, i, o, å, m, n, l, v och s. När barnet har blivit lite säkrare kan ni byta roller.

Källa: Foldern "Hitta läsningen".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om