Hjälp åt psykiskt funktionshindrade riskerar dras in

Frälsningsarméns särskilda insatser för människor som på grund av psykisk ohälsa är på väg att vräkas eller redan blivit bostadslösa i Uppsala riskerar att få läggas ner. Kommunen som stött verksamheten ekonomiskt under senare år föreslås avbryta sitt engagemang vid halvårsskiftet nästa år.

Uppsala2004-11-10 00:00
Beslut fattas av politikerna i nämnden för vuxna med funktionshinder 23 november.
­- Faktum är att vi har en besvärlig ekonomiskt situation som kommunfullmäktige har gett oss uppdraget att åtgärda, kommenterar nämndens ordförande Randi Graungaard (v).
Karin Eriksson, föreståndare för Frälsningsarméns socialtjänst, säger att Frälsningsarmén inte har möjlighet att gå in med mera pengar och fortsätta driva verksamheten själva.
Frälsningsarméns egna kostnader har varit 300 000 kronor per år. Med hjälp av kommunens anslag, som i år uppgår till 468 000 kronor, har Frälsningsarmén kunnat låta två anställda arbeta på heltid inom projektet som kallas Brobyggarna
Det startades 1998, och hade under de första åren i stället stöd från Allmänna arvsfonden.

Hjälper till med kontakter
Brobyggarna hjälper enskilda i nöd med de kontakter som behövs för att de inte ska hamna på gatan. Många kontakter tas med hyresvärdar, kronofogde, socialtjänsten, sjukvården, försäkringskassan, psykteam, etc.
Gruppen hanterar varje år ett 80-tal ärenden och de flesta ärenden får man genom att någon ringer och påkallar hjälp. Det kan vara anhöriga, grannar, bostadsföretag, bovärdar, kuratorer. och ibland även socialsekreterare.
— Vår målgrupp är mycket utsatt, säger Karin Eriksson. Och från bl a regeringshåll sägs att man behöver öka insatserna för den. Det är därför lite märkligt att Uppsala kommun vill dra ner.

Måste följa lagen
Roger Jo Linder som är chef för kontoret för vuxna med funktionshinder berättar att det också finns ett annat skäl till att inte förnya kontraktet med Frälsningsarmén:
Samarbetet med Frälsningsarmén har kontoret tagit över från den gamla kommunorganisationen.
— Vi ska följa lagen om offentlig upphandling och här handlar det om en verksamhet som kan bedrivas av kanske vem som helst.
Det är mycket tveksam om kommunen kan fortsätta teckna avtal utan att göra en regelrätt upphandling.
En sådan skulle kunna leda till att Frälsningsarmén får sitt kontrakt förnyat, men det är alltså inte säkert att man vill fortsätta av ekonomiska skäl.
— Som tjänsteman har jag svårt att se att den här verksamheten kan rymmas inom budgeten för 2006, säger Roger Jo Linder.
— Sedan vet jag att det är politiskt mycket viktigt, tillägger han.
Kan inte de extra pengar som fallit ut från staten ändra på den ekonomiska bilden?
— Det kan jag inte svara på förrän vi har fått en helhetsbild, säger nämndens ordförande Randi Graungaard.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!