"Hittills är fångsterna skitdåliga"

Det är tid för kräftskivor men än så länge är mjärderna långt ifrån fulla. Mot slutet av augusti brukar fångsten vara som störst.

Foto: Fanni Olin Dahl

Uppsala2015-08-07 08:00

Regnet faller över sjön Erken utanför Norrtälje. I en fiskebod vid stranden går miljökonsultföretaget Naturvatten i Roslagens medarbetare igenom morgonturens fångst. Klockan fem åkte de ut med båtarna och vid nio kom de tillbaka. Nu sitter de på rad och tar loss småfisk ur nät. Längs väggen bakom dem står bassänger med kräftor.

– Vår huvudsakliga verksamhet är att göra miljöundersökningar på uppdrag av till exempel kommun och länsstyrelse. Som binäring säljer vi signalkräftor, berättar Ulf Lindqvist, limnolog och VD för Naturvatten.

Han använder en dynggrep för att fiska upp ett gäng kräftor ur en bassäng. De mäter omkring en decimeter i längd och färgen är brungråaktig - först när kräftorna kokas blir de röda eftersom allt annat pigment försvinner. Om en kräfta är alldeles svart har den ännu inte ömsat skal.

– Då går de knappt att äta. Just nu är många kräftor mitt uppe i skalömsningen, vilket gör att de inte fastnar i mjärderna, så hittills är fångsterna skitdåliga, säger Ulf Lindqvist, dock med ett leende.

I mitten av augusti brukar det ta sig, menar han. Eftersom våren varit kall utvecklas kräftorna sent, men det avgör inte hur hela säsongen blir.

– Om det är väldigt kallt när rommen kläcks på våren kan den dö. Då förloras en hel generation, vilket märks 4- 5 år senare. Alltså kan kräftåret bli dåligt även efter en varm vår.

Ulf Lindqvist tycker det är för tidigt att uttala sig om årets säsong. På Erken gjordes första kräftfisketuren i måndags. Mycket tidigare än så är det inte lönsamt att försöka, eftersom för få kräftor har ömsat skal. I dag finns dock inga restriktioner kring när det är tillåtet att fiska kräftor.

– Förr var det bestämt att kräftsäsongen började 8 augusti, sedan flyttades den bakåt till första onsdagen i månaden efter önskemål från handlarna. 1994 togs regeln bort.

Om några timmar ska Ulf Lindqvist ge sig ut på sjön igen. Han visar båten som ligger förtöjd vid bryggan. I cylinderformade behållare ligger mjärden - burar som kräftorna fångas i - tätt förpackade.

– Jag har 350 mjärden i båten. I dem lägger vi bete i form av en fiskbit, sedan fästs de i långa linor som vi lägger ut på eftermiddagen och samlar in på morgonen.

Fram till mitten av september brukar kräftfisket pågå. Naturvattens sammanlagda fångst brukar uppgå till 2- 3 ton per år.

– Det är inga problem att få sålt.

När vi står på bryggan ringer Ulf Lindqvists mobil. En kund vill köpa kräftor.

Fakta Kräftfiske

För att fiska kräftor måste du vara yrkesfiskare eller fiskerättsinnehavare med eget vatten. Du som privatperson kan fiska kräftor i en sjö där det är tillåtet med giltigt fiskekort för kräftfiske. Det finns också regler kring minimimått för kräftor som får tas upp, vilka redskap som får användas och hur de ska märkas. Kontakta länsstyrelsen i ditt län för information. När du fångar kräftor omfattas de av djurskyddslagen och ska skyddas mot onödigt lidande. Det gäller exempelvis vid transport, förvaring och skötsel.

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om