Under söndagen misstänkte förbipasserande Benjamin Johansson att något inte stod rätt till när han såg en äldre man stå stilla i solen.
– Han var rödbränd, hade blåsor på sina armar och hängde över sin rullator. Jag upplevde honom som förvirrad, säger Benjamin.
Benjamin kontaktade mannens äldreboende och fick veta att han hade varit iväg från boendet i fem timmar. Enligt en händelserapport från äldreboendet hade personalen försökt ringa mannen ett trettiotal gånger.
– Han sa att han hade gått till Gottsunda och var på väg tillbaka till sitt boende i stan, säger Benjamin och tillägger:
– Polisen hade inte fått in någon anmälan innan jag pratade med dem. Hade det varit någon i sämre form hade det kunnat gå betydligt värre.
UNT har inte kunnat bekräfta att mannen var dement.
Rasmus Sundström, avdelningschef på vård- och omsorgsförvaltningen i Uppsala, säger att det är ovanligt att dementa försvinner och att låsning av dörrar inte är ett alternativ.
– Äldreboenden är inga fängelser och vi vill inte jobba med begränsningsåtgärder. Den individuella friheten är jätteviktig och vi vill att dementa ska kunna leva på sitt sätt i största möjliga mån. Låsta dörrar mår ingen bra av, säger Sundström.
Sundström säger att personalen har anpassade handlingsplaner om någon skulle försvinna.
– Det görs en plan och riskbedömning för varje individ där det framgår hur personalen ska agera. Kommungemensamt har vi rutiner för hur planerna ska tas fram – vad man ska tänka på och hur planen ska utformas.
Sundström säger att risken för att något allvarligt kan inträffa är liten – beredskapen på demensavdelningar är hög.
– Bor du på en demensavdelning är det liten risk att du kommer bort då det finns rutiner och en tillräckligt bra personaltäthet som har koll på de boende, säger han.
Poliskommissarie Daniel Larsson säger att det är en belastning när dementa försvinner och att polisen regelbundet arbetar med försvunna dementa.
– För ett par kvällar sen gick det åt sex polisbilar för att leta efter en man. Jag skulle precis begära polishelikopter från Stockholm när vi hittade honom. Det är stora resurser som läggs på detta, säger Larsson.
Larsson menar att äldreboendena står inför en intressekonflikt.
– Det är integritetskränkande att låsa in en gammal person och det kräver lagstöd. Sen är det ännu värre om en person försvinner och dör till följd av det.