De flesta vet att man ska göra det. Skaffa barnvakt, gå ut och äta på tu man hand och inte glömma bort att ge varandra komplimanger och fysisk beröring. Men så bara… blir det inte så. Och plötsligt har steget till att vara nära varandra blivit så stort. Man kanske till och med på allvar börjar tvivla på känslorna för sin partner. Finns det möjlighet att spola tillbaka bandet? Att komma åt de där starka känslorna som en gång gjorde att man valde just den man valde?
– Förälskelse, det man ofta upplever i början av en relation, går nästan att likna vid ett psykotiskt tillstånd. Det har egentligen inte så mycket med verkligheten att göra eftersom vi idealiserar den andre så mycket, säger Philip Weiss som är legitimerad psykolog och parterapeut.
Han säger att många är lite för fixerade vid den där pirrande nyförälskelsen – som egentligen är något väldigt flyktigt. Att vårda våra relationer när förälskelsen ebbat ut är vi däremot sämre på.
– Att fokusera så mycket på förälskelse är ett ganska nytt sätt att se på kärlek, historiskt sett. Vi påverkas av den samtid vi lever i och tyvärr finns det lite av ett slit-och-släng-tänk även när det kommer till relationer.
Philip Weiss träffar ibland par som säger att kärleken har dött. Då brukar han be dem sitta en stund och se varandra i ögonen och bara andas. Inte sällan blir reaktionerna oväntat starka.
– För många väller känslor som man har tryckt undan fram. Vissa översköljs av en stark sorg över att det har blivit som det har blivit, och många känner stark kärlek. Det har blivit som ett sorts filter i vägen för de riktiga känslorna.
Han förklarar att filtret ofta orsakas av en känsla av svek. Det behöver absolut inte röra sig om otrohet utan kan lika gärna vara att: "du sa ju att du skulle hämta på förskolan oftare…"
– Det är en stor utmaning för förhållandet att skaffa barn. Förutsättningarna förändras. Man har man svårare att sätta av tid för varandra - tid som man tidigare hade massor av. Om en får dra ett tyngre lass uppstår lätt den där känslan av svek som ställer sig i vägen för känslorna man tidigare hade för sin partner.
Philip Weiss tror därför att jämställda relationer har bättre förutsättningar att förbli lyckliga.
Finns det ett stabilt fundament som relationen vilar på; man tycker mycket om varandra, det finns vänskap och tillit och man delar de grundläggande värderingarna - då är det värt att kämpa och försöka återerövra kärleken och passionen, säger Philip Weiss. Men hur gör man för att hitta kärleken med sin partner igen?
– Det går att aktivera känslor man inte trodde fanns där - men det kräver att man ser och bekräftar varandra. Även om man kanske inte direkt känner det där pirret så kan det komma upp till ytan igen genom att man till exempel säger uppskattande saker till varandra, ger komplimanger och uppmuntran. Att tala om för den andra att du är glad för att han eller hon tog in blommor från trädgården eller lagade någon god mat utan att ni hade bestämt det. Sådant är viktigt men glöms ofta bort.
Den fysiska och kravlösa beröringen är också viktig. En kram, en hand på ryggen och en klapp över håret gör mer för känslorna än vad man kanske tror.
När det kommer till sex finns det mycket att jobba på, anser Philip Weiss, och förklarar att många är ganska dåliga på att uttrycka vad de egentligen tycker om och vill. Man vågar kanske aldrig säga vad man egentligen fantiserar om av rädsla för hur den andra ska reagera. Ofta finns också missförstånd som aldrig eller för sent reds ut. En partner kanske tycker att den andra alltid vill att beröring ska leda till sex, medan det i själva verket inte alls är så.
– Kommunikation, även kring det som känns jobbigt, är en viktig del i att rädda kärleken och passionen.