Videon är inte längre tillgänglig
Med en ny app i mobiltelefonen kan du få hjälp att hitta sträckor längs Upplandsleden som passar dig. De 40 milen utstakade stigar är markerade med orange färg och går genom djupa skogar, längs Dalälven och förbi öppna fält och och sjöar. Appen visar var det finns vindskydd, rastplatser, övernattningsmöjligheter och matställen.
– Vi har bara tagit med mat- och övernattningsställen som är inom en kilometers avstånd, berättar Karolina Vessby, friluftschef på Upplandsstiftelsen.
Hon har varit ute och provgått tillsammans med naturvägledaren Emelie Runfeldt som har skrivit texterna i appen. De har valt ut favoriter som de tipsar lite extra om, indelade i vildmarkstips, familjetips och dagsturer. Att välja ut en storfavorit visar sig inte var helt lätt, men de enas om vildmarkstipset Floran och familjetipset Fjällnora-Almunge.
– Om man går Fjällnora-Almunge kan man åka tillbaka med Lennakatten, berättar Emelie Runfelt.
Storfavoriten bland dagsturerna är svårare att peka ut.
– Gånsta-Boglösa, säger Karolina Vessby.
– Eller Marma-Älvkarleby, den är helt fantastisk. Den var vi ute på nyligen. Där går man genom tallskog längs Dalälven, säger Emelie Runfelt.
– Ja, man har kontakt med vattnet nästan hela tiden. Det är den allra finaste sträckan. Den är populär, instämmer Anders Olander, förvaltare på Upplandsstiftelsen.
Anders Olander har inspekterat alla de 40 milen till fots. Det har tagit ett och ett halvt år. Han har sett till att skyltningen stämmer, att spängerna är hela och att vindskydden är i gott skick.
En blå blinkande punkt i appen visar vår position i Lunsenskogen. Solen silas genom tallkronorna medan vi sitter på en mossklädd stenhäll med kanelbullar och kaffe i blå vikmuggar.
– Så här öppet och fint är det inte överallt. Sträckan fram till Lunsentorpet är Upplandsledens E 4, säger Anders Olander.