– Hela cykeln drogs med och jag åkte ner i backen. Det var ett öronbedövande ljud, fullt med vitgrå rök och det luktade liksom surt. Först tänkte jag att tryckvågen kom från sjukhuset och att någon galning fått fnatt, berättar Erik som var på väg till Eriksberg genom Stadsskogen kvällen den 22 juni.
Han var en av många som ringde polisen och misstänkte att någonting exploderat i västra Uppsala. Polisen sökte i området men hittade ingenting som kunde ge en förklaring.
Det är inte första gången som det låter högt i stan. I stadsdelen Ulleråker har mystiska smällar blivit en följetong där en ofrivillig åhörare till och med börjat föra ”smälldagbok”.
– Det har varit ett antal tillfällen i vår där vi tagit emot mycket samtal. Framförallt rör det sig om områdena runt Ekeby och Ulleråker, säger polisens presstalesperson Lisa Sannervik.
– Men vi har inte hittat någonting som kan förklara vad det är. Det är ett frågetecken för oss också. Det rör sig förmodligen om någon form av detonation men vi har inte kunna hitta några rester eller skador som kan kopplas till det.
Tre större smällar har noterats under året, den 26 mars, 17 maj och 22 juni. I alla tre fall finns uppgifter som pekar mot norra delen av Stadsskogen. Bland boende i Eriksberg och Somarro är fenomenen välkända.
– Jag reagerade väldigt och tittade ut på balkongen. Det är klart jag blev rädd, det lät som en bomb, berättar Monika Westerling om kvällen innan midsommar. Hon bor i en lägenhet på Täljstensvägen och är ute och promenerar i kanten av skogsområdet.
– Man undrar om det är någon som experimenterar med något men misslyckas.
Patrik Smeds drar barnvagnen längs med Norbyvägen och bor ett par hus bort, i höjd med vattentornet. Jodå, han både hörde och kände av den senaste smällen men verkar inte vara speciellt berörd.
– Vi satt inomhus men tänkte inte så mycket på det. Jag hörde inga sirener vilket man brukar göra om det är något allvarligt som har hänt.
Observationerna ligger i linje med de ledtrådar som går att få från kamerorna på Ångströmlaboratoriets tak. Vid datumen i mars och i maj registrerades kortvariga ljussken som kom från riktningen mot norra Stadsskogen, Ekeby bruk och Flogsta.
”Utifrån bilden den 26/3 går riktningen att bestämma väldigt bra - 292 grader. Jag kan inte säga något om avståndet, men det är förenligt med ’öronvittnesrapporterna’ som pekar mot Ekeby.” förklarar astronomen Eric Stempels vid Uppsala universitet i ett mejl.
Han skickar också med bildsekvenserna där det syns hur himlen plötsligt lyser upp men utesluter att något rymdfenomen ligger bakom.
”Det rör sig inte om en meteor eller liknande - de beter sig helt annorlunda på himlen. Det är väldigt sannolikt något som händer på marken.”
Den 17 maj fick även de seismologiska instrumenten i Observatorieparken utslag. Seismolog Björn Lund uppskattar att källan befann sig ungefär 2-4 kilometer från mätstationen.
– Men det är väldigt osäkert eftersom det är svårt att identifiera vågtyperna. Man kan i alla fall säga att det är i stan, inte långt utanför. Något jordskalv är det inte.
Erik, som ramlade av sin cykel när det small till, hade några sekunder innan kört in på en skogsstig vid Kåboängen, från Döbelnsgatan. Han uppskattar att han var 250 meter söder om källan.
– Jag såg rök komma från kommunens jobbcenter som ligger där, det exploderade mellan skjulet och växthuset.
På jobbcenter, som ligger längre norrut än den 292-gradiga kompassriktningen, har däremot inga spår hittats. Deras kameralarm gick visserligen igång den 22 juni men det var först när polisen sökte efter personer på området som kunde ha något med ”sprängningen i skogen” att göra, som det står i vaktbolagets rapport.
Jobbcenters personal har inte heller märkt någonting udda i omgivningarna.
– Vi har hand om skötseln av skogen men jag har inte fått några rapporter om någonting konstigt. Det eldas i papperskorgar och klottras på träd och stenar, något annat har jag inte hört talas om. När vi har tillsyn går vi visserligen bara på stigarna, inte i terrängen, säger Henrik Jansson, avdelningschef på arbetsmarknadsförvaltningen.
Närmare än så är svårt att komma. Och utifrån de enstaka händelserna och observationerna verkar det vara nästintill omöjligt att fastställa vad orsaken till de höga ljuden är.
Så här säger fysiker Staffan Yngve som undervisat i bland annat akustik, tryckvågor och gasdynamik:
– Det finns många sammanhang där det kan uppstå tryckvågor. Plötsliga och häftiga fenomen är det svåraste som finns att spekulera kring. Men just att det upprepas är märkligt. Jag har tyvärr stått lika frågande som alla andra.