Möt den första ambulansläkaren i regionen

Läkare som arbetar i ambulans hör inte till vanligheten. Under sommaren hoppar läkaren Anna Gradin in och blir den första läkaren i regionen att åka skarpt.

Anna Gradin, första ambulansläkaren i region Uppsala.

Anna Gradin, första ambulansläkaren i region Uppsala.

Foto: Anna Bredberg

Uppsala2023-07-24 05:00

 – Min gissning är att detta också är ganska unikt i hela Sverige, säger Andreas Törning, biträdande avdelningschef på ambulansen i Uppsala. 

När UNT besöker ambulansstationen i Uppsala är verksamheten i full gång. Anna Gradin och hennes kollegor håller på att inventera ambulansen inför dagens utryckningar. Under tiden rullar flera ambulanser ut och in från stationshuset – vissa med sirener och vissa utan. 

undefined
En inventering görs varje dag för att säkerställa att all medicin och utrustning finns på plats i ambulansen.

Anna Gradin är i grund och botten intensivvårdsläkare. Hon har arbetat på ambulansen i över ett år men då med utbildning av ny ambulanspersonal. Nu under sommaren täcker hon upp pass på ambulansen i Uppsala, och blir därför den första ambulansläkaren i regionen som arbetar skarpt. 

– Det känns ju jätteroligt och verksamheten uppskattar det också, säger Anna Gradin. 

I en ambulans arbetar alltid en ambulanssjuksköterska, tillsammans med en ambulanssjukvårdare. I vissa fall följer en läkare med som tredje hand men annars brukar läkare endast arbeta i läkarbilar eller ambulanshelikoptrar. Anna Gradins tid på ambulansen blir därför unik då hon arbetar mer på egen hand i ambulansverksamheten.

– Det är helt klart en dröm som blir sann, säger hon och ler. 

Nu får hon själv testa på yrket på riktigt under sommaren, vilket gör att hon får praktiska erfarenheter av yrket. Det hjälper till att få en större förståelse för yrket och den personal som hon sen utbildar. Anna berättar att arbetet i ambulansen inte går att förstå innan man testar på det själv.

– Jag blir så imponerad av personalen som jobbar här, säger hon. 

undefined
Anna Gradin, första ambulansläkaren i region Uppsala.

Den största skillnaden är att man inne på sjukhuset har andra resurser att arbeta med. I ambulanssjukvården arbetar man i många olika miljöer, bland annat vid trafikolyckor och i svåra lägenhetshus, och man måste göra svåra avvägningar helt själv, berättar Anna och fortsätter:

– På sjukhuset står vi istället flera personer redo med olika specialistkompetenser och tar emot patienter. Att ambulanspersonal lyckas hålla liv i en patient i en skumpande ambulans är så imponerande.

undefined
"Man har helt olika förutsättningar i en ambulans om man jämför med på sjukhuset. Ute i ambulansen jobbar man utifrån ett blankt blad", säger Anna Gredin.

Anna tycker det är just arbetsmiljön som är det svåra med yrket.

– I ambulansen skumpar det, det är högljutt, patienten åker fram och tillbaka och det är svårt att få tag på saker. Bara den delen är svår, och går inte att jämföra med arbetet inne på sjukhuset.

undefined
"Det är jätteolika hur många körningar man har på en dag" säger Anna Gradin.

Trots hennes läkarutbildning som är unik i den vanliga ambulansverksamheten, åker hon på samma uppdrag som hennes andra kollegor.

 – Jag åker som en sköterska, men är egentligen läkare. 

Om situationen skulle kräva det får hon kliva in i sin roll som läkare, men det är något hon inte behövt göra än.

undefined
"Detta är jättenyttigt för mig att testa på" säger Anna Gradin.

Vad är det roligaste med ambulansyrket?

– Jag dras till akutsjukvård då det är ett uttalat lagarbete. Man är beroende av sina kollegor och man kan göra mycket med små medel, säger Anna. 

undefined
Trygg i sig själv och uppfinningsrik är egenskaper man behöver ha för att klara av yrket, berättar Anna Gradin.

Hon berättar att den bästa känslan på jobbet är när man som lag arbetar med en patient och gör ett bra jobb tillsammans.

– Har man stått och räddat ett liv med en person får man ett speciellt band med den personen. Man räddar ibland liv med människor man aldrig träffat förut. Den delen i yrket går inte att beskriva.

Andreas Törning, biträdande avdelningschef, har tidigare arbetat som ambulanssjuksköterska och instämmer nickande:

– Det är nog få arbetsplatser som har denna kollegiala sammanhållningen som vi har här på ambulansen. Man är verkligen beroende av varandra, det är ingen enmansshow det här. 

undefined
"Yrket är den ultimata formen av lagarbete. Det är fantastiskt", säger Anna Gradin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!