Den här artikeln är UNT:s aprilskämt
En böhmisk prins vid namn Stephen Stattenburg Wenzel gör nu anspråk på att vara den rättmätige arvtagaren till marken i flera kvarter av centrala Uppsala, inklusive Svandammen och delar av Fyrisån.
Enligt den tjeckiska tv-kanalen Zàbava News, ska en renovering i slottet Eggenberg i regionen Steiermark i Österrike, ha avslöjat ett källarvalv med dokument från det böhmiska riksarkivet från så långt tillbaka i tiden som 1200-talet.
Bland dokumenten har ett gåvobrev hittats som undertecknats av biskop Jacob Israelsson i Uppsala år 1279. Gåvan gäller ”der Staatgarten am Fluss” som vid den tiden sträcker sig från dagens St:Olofsgatan och kvarteren söderut, till restaurang Flustret vid Svandammen. Till området räknas även Fyrisån. Med gåvan tackade biskopen för släkten Wenzels bidrag till bygget av Uppsala domkyrka som påbörjades 1273. Vid den tiden rådde det stor brist på byggmateriel.
Till tv-kanalen berättar prinsen att han faktiskt besökt Uppsala tidigare.
– Jag hade ingen aning om att jag hade anfäder i Sverige. Och i Uppsala! Det är en fin stad och den har en spännande historia. Jag minns slottet och katedralen. Det vore fint att kunna bidra med något lite speciellt. Kanske för att locka besökare. Men jag minns att det blåste rätt kallt och att det var förseningar med tågen.
Prinsen är en välkänd figur i europeiska skvallerpressen. Häromåret avslöjade Monaco-Matin att prinsen vid ett besök i stadens kasino spelat bort juveler som tidigare prytt de böhmiska riksregalierna.
Prinsen, som även är en entusiastisk nudist, berättar i intervjun att han gärna skulle anlägga ett nakenbad någonstans utmed Fyrisån, eventuellt vid Gotlandsparken.
Tvärsöver vägen, vid Gotlands nation, tas prinsens planer emot med öppna armar. Nationen har dragits med underskott länge.
– Äntligen! Vi kommer att få Uppsalas bästa utsikt! Folk kommer att vallfärda hit, och vi får ett ekonomiskt uppsving, som vi verkligen behöver, säger Edvin Jämting, förste kurator vid nationen.
Rent juridiskt kan det bli svårt för Uppsala kommun att hävda att prinsen inte har rätt att använda den mark han ärvt.
– Jordabalken är mycket tydlig om vad man får och inte får göra med enskild mark, säger Eva Eriksson, expert i egendomsrätt vid Lantmäteriet.
UNT söker Erik Pelling (S), Uppsalas kommunalråd, för en kommentar.