Fyra byggnader står i fokus för visningarna – Linneanum, Slottet, Carolina Rediviva och Universitetshuset.
– Det som är spännande med det här är att vi visar upp rum som vanligtvis inte är öppna för allmänheten. Det blir ett komplement till de guidningar som redan finns, säger Lars-Erik Berglund från Statens Fastighetsverk, som förvaltar de historiska byggnaderna.
Till måndagens guidade tur har ett trettiotal personer slutit upp. Medelåldern är relativt hög, men Lars-Erik Berglund hoppas på en mer blandad besökarskara framöver. För att även turister ska kunna ta del av visningarna hålls utöver de åtta ordinarie turerna även fyra guidningar på engelska.
– Vi provade det på Kulturnatten förra året och det kom massor med människor. Det finns många utländska studenter och forskare i staden som vill lära sig mer om Uppsala.
Premiärvisningen börjar vid Domkyrkoplan, går genom Odinslund och förbi Carolina Rediviva upp till Slottet. Förutom en klassisk guidning till Uppsalas historiska kvarter ges vissa inblickar i rum som i vanliga fall inte är åtkomliga för allmänheten. Under den här visningen är det landshövdingens trädgård och Styrbiskopen, en av två bastioner på borggården, där Gustav Vasas soldater kunde avfyra kanoner mot ärkebiskopen om han skulle ta sig an att storma slottet. Guiden Vanja Ericson vrider upp hänglåset och välkomnar besökarna ner i en kall källarhåla med jordgolv och unken doft.
– Tänk hur det var här nere på 1500-talet, under en fuktig vinter med bara en fackla till ledsyn för soldaterna, säger hon.
När hotet om stormning ansågs vara över murades kanonhålen igen och bastionen gjordes om till fängelse.
Lennart Viklund och Magnus Säflund har bott i Uppsala i tre år, men har redan hunnit besöka slottet flera gånger.
– Har man historia som intresse blir det naturligt att försöka beta av. Mycket känner man igen, men att Odinslund användes som kröningsväg visste jag inte, säger Lennart Viklund.
Här gick till exempel Erik XIV kröningskortege. Vanja Ericson förklarar att Erik XIV troligen inte varit så imponerad av kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings bröllopskortege med 80 hästar.
– Det hade han nog tyckt varit för ynkligt. Själv hade han ett hundratal hingstriddare och 99 knektar när han kröntes.
Historiska turer i hemliga rum
Historieintresserade Uppsalabor får fullt upp i sommar. Statens Fastighetsverk bjuder på åtta visningar av Uppsalas historiska byggnader – vissa av dem vanligen stängda för besök. I går var det premiärvandring.
Vanja Ericson berättar om bastion Styrbiskop.
Foto: Jörgen Hagelqvist
Fakta
Visningarna pågår till 9 augusti. Mer information och tider finns på www.visituppsala.se.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!