Riddarsällskapet Celeres Nordica bjuder på tornerspel i Slottsparken på lördag. Eva Sedvall, som deltar med sin häst Conde, har alltid fascinerats av medeltiden. Våra dagars tornerspel härstammar från de medeltida riddarnas stridsövningar. Fram till 1200-talet kunde det gå blodigt till även under spel, berättar Eva Sedvall.
– Då sade kyrkan ifrån om att man måste använda trubbiga vapen. Man hade inte råd att förlora riddare i träning.
Efter medeltiden försvann tornerspelen – fram till 1980-talet. 1986 svarade Eva Sedvall på en annons som sökte orädda ryttare och hästar för att introducera sporten på nytt i Sverige. Hon är med andra ord veteran. Celeres Nordica bildades 1989 och har omkring 30 aktiva medlemmar. De uppträder i hela Sverige och tillverkar dräkter och vapen själva. Eva Sedvall berättar att föreningen har blivit som en familj.
– Vi förenas i ett gemensamt intresse. Det är kul att gestalta en annan tid.
På lördag kan vi vänta oss ett klassiskt, medeltida tornerspel som ska föreställa utspela sig på 1200- eller 1300-talet. Eva Sedvall säger att alla som är med har en liten teaterapa i sig.
– Sedan behöver man nog ett visst mått av våghalsighet också, även om vi förstås sätter säkerheten främst.
Den som inte har fått nog av historia efter tornerspelet kan avsluta lördagen med att se årets sista föreställning av ”Ur nattomhöljda tider” på Domkyrkoplan. Krönikespelet över Uppsalas historia visas för 30:e året i rad. Föreställningarna har pågått hela veckan och ordförande Birgitta Sundkvist är nöjd.
– Det här är det enda evenemang som finns kvar sedan Uppsalas 700-årsjubileum. Föreställningen är densamma men har utvecklats och blivit ännu bättre genom åren.
Och det historiska temat fortsätter. På söndag är det Arkeologins dag, vilket uppmärksammas på Gamla Uppsala museum. Det har nyligen varit flera stora utgrävningar i Gamla Uppsala, berättar arkeolog Amanda Norgren, som jobbar på museet.
Man har eventuellt hittat en fjärde kungshög och en bostad som kan ha tillhört den förste ärkebiskopen. Det får man veta mer om när arkeologerna håller visningar på söndag. För yngre besökare kanske det kan vara kul att testa att gräva som en arkeolog.
– Det som är spännande med arkeologi är att man kan se på föremålen hur människor levde förr. På det viset kan vi också lära oss mer om vårt eget samhälle och om framtiden, säger Amanda Norgren.