Historisk present till prenumeranter

En lokalhistorisk skatt kommer att göras tillgänglig för Upsala Nya Tidnings prenumeranter när tidningen firar sin 125-årsdag.

Varje ruta på mikrofilmen blir en pdf-fil.

Varje ruta på mikrofilmen blir en pdf-fil.

Foto: Fanni Olin Dahl

Uppsala2015-07-09 14:03

Det mikrofilmade arkivet av alla UNT:s nummer från 3 december 1890 fram till 2002 håller på att digitaliseras, och kommer att bli öppet för abonnenter att ta del av.

– En lokaltidning speglar nästan allt som hänt och arkivet är en kulturskatt för alla historiskt intresserade. Det här kommer att öppna helt nya möjligheter för såväl forskare som bygdehistoriker, säger UNT:s redaktionschef Carl-Åke Eriksson.

Tankarna på att digitalisera arkivet har funnits länge, men kostnaden har tidigare avskräckt. I samband med 125-årsjubileet och genom samarbetet med Företagens historia, en förening som arkiverar dokument och handlingar från företag i Uppsala och Uppland, blev projektet av.

Via Företagens historia fick UNT också kontakt Med Devo IT som nu är i full färd med att skanna in omkring 700 rullar mikrofilm från UNT:s arkiv.

– Det låter kanske mycket, men för oss som bland annat skannat in Akademiska sjukhusets journaler för forskningsändamål är det inte jättemycket. För Ackis handlade det om 10 000 rullar, säger Stefan Hamberg, försäljningschef på Devo IT när han visar runt i företagets lokaler.

I ett av rummen sitter Fredrik Hedlund och Christopher Sirén med varsin rulle UNT-film och varsin specialskanner. De kollar uppmärksamt sina skärmar så att de bilder som kommer upp inte är skadade eller svårlästa av andra orsaker.

– En del filmsekvenser ser ut som om någon klöst sönder dem. Om det inte varit någon hittills okänd insekt som kommit åt dem, är det förmodligen misslyckad hantering av någon som tittat på dem, säger Fredrik Hedlund.

En repig film sinkar arbetet, men det finns kopior bland annat på Kungliga Biblioteket så det kommer inte att påverka slutresultatet.

– Efter skanningen omvandlas pdf-dokumenten till textdokument som sedan indexeras. Det gör vi i det program som vi själva tagit fram, Catview, och det innebär att allt, även annonser, kommer att vara sökbart i såväl fulltext som på valda indexord i till exempel rubriker, berättar Stefan Hamberg.

Att alla UNT från 1890 och fram till 2002 kommer att finnas tillgängliga och innehållet sökbart innebär inte att de blir fria att kopiera.

– Ambitionen är att det ska bli möjligt att beställa kopior av exempelvis förstasidor, men vi är inte klara än med hur en sådan service ska hanteras, säger Carl-Åke Eriksson.

När skanningen är klar kommer UNT:s negativ- och mikrofilmsarkiv att flyttas till Företagens historias specialutformade lokaler där temperatur och luftfuktighet är anpassade för förvaring av arkivmaterial.

Digitaliserad UNT

Sökningarna som abonnenter kommer att kunna göra i UNT:s arkiv sker genom sökord antingen i fulltext, eller mera avgränsat med hjälp av indexord.

Sökningen ger sedan listor med träffar på samma sätt som vid en googlesökning.

Ett klick på en listträff leder in till tidningssidan där sökordet finns, och sidan kan förstoras så att läsaren kan hitta texten med det sökta innehållet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om