Historisk effekt av enkla råd mot spädbarnsdöd

För snart 20 år upptäckte nyzeeländska forskare att barn som avlidit i plötslig spädbarnsdöd mycket oftare än andra barn brukade läggas att sova på magen.

Ed Mitchell

Ed Mitchell

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2009-04-26 08:36
Med upptäckten följde nya förebyggande råd, som bidragit till att rädda livet på tiotusentals barn över hela världen. Sällan har allmänheten i stort så snabbt tagit till sig nya forskningsresultat.
- När jag ser siffrorna över hur dramatiskt antalet fall av plötslig spädbarnsdöd sjunkit måste jag ibland nästan nypa mig för att inse att det är sant. Men antalet fall skulle kunna sjunka till mindre än en handfull om alla föräldrar följde de kända förebyggande råden, säger barnläkaren Ed Mitchell, professor i pediatrik vid Aucklands universitet i Nya Zeeland, som gjorde upptäckten om risken med att låta spädbarn sova på magen.

UNT gjorde en längre intervju med honom i samband med att han gästade Uppsala för att under barnveckan motta den så kallade Rosénmedaljen och föreläsa om sin forskning.
I slutet av 1980-talet startade Ed Mitchell och hans kollegor en stor så kallad epidemiologisk studie för att försöka komma på om det fanns några åtgärdbara faktorer som kunde ha bidragit till den höga förekomsten av plötslig spädbarnsdöd. I intervjuer med föräldrar, både till barn som dött i plötslig spädbarnsdöd och till barn som inte gjort det, tog forskarna reda på en rad faktorer kring barnen.
- Vi hade ingen hypotes om att just sovställningen skulle ha någon särskild betydelse. Men resultaten var överväldigande. Barnen som dött i plötslig spädbarnsdöd hade mycket oftare lagts på magen när de skulle sova än barnen i jämförelsegruppen, säger Ed Mitchell.

Forskarna fann också att mammorna till barnen som dött i plötslig spädbarnsdöd klart oftare var rökare, men mindre ofta ammat sina barn, än mammorna till barnen i jämförelsegruppen.
Utifrån dessa resultat lyckades forskarna få de ny zeeländska hälsovårdsmyndigheterna att dra igång en landsomfattande kampanj med de tre budskapen att inte röka, att amma barnet och att lägga barnen att sova på ryggen eller sidan.
Kampanjen blev en succé. Särskilt lätt hade föräldrar att ta till sig rådet att sluta lägga barnet på magen. Men viktigast av allt var att det snabbt stod klart att det verkligen lönade sig att följa råden.
- Två år efter att kampanjen startat hade antalet fall av plötslig spädbarnsdöd halverats på Nya Zeeland. Antalet fall sjönk sedan ytterligare när vi från 1995 gav rådet att endast lägga barnet på rygg, sedan vi kommit på att barn som lagts på sidan dött efter att ha tippat över på magen, säger Ed Mitchell.

Sedan omkring 15 år har myndigheterna i de allra flesta länder uppmanat föräldrar att lägga barnen på rygg för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Att de allra flesta föräldrar också följt rådet anses vara den allra viktigaste orsaken till att antalet fall av plötslig spädbarnsdöd sjunkit drastiskt, i Sverige från som mest 146 fall år 1990 till mellan 20 och 30 fall per år i dag.
Sedan några år tillbaka har antalet fall av plötslig spädbarnsdöd i Nya Zeeland, Sverige och många andra länder slutat att sjunka. Men enligt Ed Mitchell är det inte i första hand forskning kring grundorsakerna till plötslig spädbarnsdöd eller för att hitta nya i dag okända riskfaktorer som behövs för att få antalet fall att ytterligare sjunka.
- Nästan alla barn som i dag dör i plötslig spädbarnsdöd har en eller flera kända riskfaktorer för sjukdomen. Jag har gott hopp om att plötslig spädbarnsdöd på sikt kommer att betraktas som en historisk parentes. Men vi måste få alla föräldrar att följa de förebyggande råden, säger han.
Forskarens fem råd
Ed Mitchells fem viktigaste råd till föräldrar för att förebygga plötslig spädbarnsdöd, med de viktigaste råden först, är:
1. Lägg barnet att sova på rygg.
2. Totalt rökstopp under graviditeten.
3. Låt barnet sova i egen säng.
4. Låt barnet sova i föräldrarnas rum.
5. Amma barnet.
6. Napp skyddar mot plötslig spädbarnsdöd.
- Att använda napp är inte något jag rekommenderar, men det vore fel att undanhålla föräldrar denna information, säger Ed Mitchell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!