Den 11 juni 1993 var en historisk natt för S-Nerikes nation. Invigningsplanerna för den nya restaurangen Bryggan hade pågått i flera månader, och nu var det äntligen dags. Jens Johnsson, en av grundarna till restaurangen, var lite orolig inför kvällens festligheter. Dagarna innan de skulle öppna kändes det ungefär som om halva stan skulle komma.
– Eftersom vi förväntade oss fler och fler gäster började vi fråga folk om de inte kunde tänka sig att jobba den kvällen som personalförstärkning. Men till vår stora förvåning, svarade alla nej. De skulle till Bryggan - men ville komma dit som gäst.
Medan Jens Johnsson ger oss en historisk rundvandring av restaurangen, berättar han att tiden som restaurangchef känns som ett speciellt kapitel i hans liv.
Han kom till Uppsala från Nyköping för att studera ekonomi och började ganska snabbt att engagera sig i S-Nerikes som bland annat tredje kurator och restaurangchef. Sommaren 1992 höll nationen på att renovera om, och det gick riktigt dåligt för restaurangen.
– Jag och min kompis Jonas Vestin bestämde oss för att vi var tvungna att hitta på något nytt, något som skulle locka dit fler människor. Vi anlitade sedan en kille som heter Lennart Wallander, som kom på idén om att utforma stället likt en brygga och det var så det hela började.
Jens Johnsson minns kvällen som kaotisk, men väldigt lyckad. De hade ordnat med en stor modevisning i festsalen och tung musik pumpades ut ur högtalarna.
– Jag kommer inte ihåg exakt hur många som kom på premiären. Men de var så pass många att jag fick stå och betala tillbaka pengar till kunder som fått vänta alldeles för länge på maten.
På den tiden var Smålands uteställe Dacke den mest populära nationsklubben, men det skulle inte dröja länge innan gästerna från Dackes började gå på Bryggan i stället.
– Vissa kvällar hängde de upp mörkläggningsskydd bara för att ingen skulle kunna titta ut över Bryggan och se hur mycket folk det var, berättar Jens.
Jonas Karlson Bobits som har varit sommarvärd på Bryggan sedan 2010, tror att framgångssagan bottnar i en skön mix av bra mat och härlig stämning.
– Jag tror att Bryggan verkligen har försökt att profilera sig som en klubb med ett riktigt restaurangkök, till skillnad från andra nationsställen som bara har barkök och lite enklare rätter. Sedan är vi nog ganska mainstream, fast på ett bra sätt.
När Jens Johnsson var med och drev Bryggan de två första åren, hade han aldrig kunnat ana att det skulle bli en sådan succé.
– Det känns fint att ha kunnat bidra med någonting som har genererat så pass mycket pengar till S-Nerikes nation. Jag trodde aldrig att det skulle bli så stort.