Historia i tio kvadrats guldgruva

?Det finns inte så mycket väggyta att hänga tavlorna på?, säger Kenneth Pettersson, mannen bakom Alundas och kanske Upplands minsta museum.

Kenneth Pettersson har hand om Sunds nostalgi- och hembygdsmuseum.

Kenneth Pettersson har hand om Sunds nostalgi- och hembygdsmuseum.

Foto: Anna-Cajsa Torkelsson

Uppsala2011-10-06 11:01

Men trots museets litenhet är de tio kvadratmetrarna en guldgruva för den som vill veta mer om svunna tider i bygden.
Gula björklöv yr över grusvägen som leder till den lilla byn Sund utanför Alunda. Hemma hos Kenneth Pettersson har man redan gett upp räfsningen för i år.
? Det är omöjligt när det blåser så här, säger Kenneth Pettersson och slår upp dörren till den lilla röda friggeboden.
Sedan i våras inhyser den blott tio kvadratmeter stora stugan Sunds eget nostalgi- och hembygdsmuseum, eller som den inplastade skylten vid dörren förkunnar ? ?Alundas minsta men inte minst intressanta museum?.
? Den var tidigare en gångklubbsstuga och tillhörde Ragnar Jansson, berättar Kenneth Pettersson.

Ragnar Jansson gjorde sig känd i Alunda som en eldsjäl inom idrott såväl som släktforskning. När han gick bort 2008 kom snart frågan om vem som skulle ta över alla böcker, urklipp och fotografier.
? I samband med hans begravning pekade alla på mig.
Kenneth Pettersson själv var till en början måttligt förtjust över uppdraget, men ju mer han sprang på auktioner och nystade
i släktforskning, desto mer intresserad blev han.
? Fråga min fru. Hon tycker att jag tillbringar alldeles för mycket tid med hembygdsmuseet, säger Kenneth Pettersson.
Och kanske har hon en poäng. Kenneth har skaffat sig en ny dator och skanner för att kunna arkivera alla bilder han får in.

Dessutom använder han sig av en betaltjänst för släktforskning på nätet, och lusläser senaste upplagan av både Sveriges dödbok och Sveriges befolkning.
Kenneth håller fram en bild på en Alundafamilj från 1900-talets början, ett foto som han ägnat fyra arbetsdagar för att kunna skriva en bildtext till.
? Det är lite av ett deckarjobb att ta reda på allas namn. Karlarna är lättare att hitta i arkiv och register, men kvinnorna bytte ju efternamn när de gifte sig. Men det känns väldigt bra när man väl lyckas. När man jobbat med släktforskning ett tag känns det som att man har lärt känna människorna på bilderna. Jag vet när de föddes, när de dog, vem de gifte sig med och hur många barn de fick.

Den som är intresserad av att lära sig mer om vilka som levde i Alundatrakterna förr är mer än välkommen att knacka på i gården bredvid friggeboden.
? Museet är öppet så fort vi är hemma. Det får ju inte plats så många inuti museet men det går bra att ta med sig material och sitta vid vår uteplats, så ordnar vi kaffe, säger Kenneth Pettersson.

BLANDAT FRÅN ALUNDA. I Kenneth Petterssons hembygdsmuseum trängs Ragnar Johanssons idrottspokaler med en i princip komplett samling av hembygdsförbundets årsböcker från 40-talet och framåt. Och mycket annat förstås. Foto: Anna-Cajsa Torkelsson
?Det är lite av ett deckarjobb att ta reda på allas namn. Karlarna är lättare att
hitta i arkiv men kvinnorna bytte ju
efternamn när de gifte sig.?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om