Hetsar varandra till självsvält

Enkelt klickar man sig in på sidan. Den anonyma bloggskrivarens åsikt är bestämd: "Jag är inte sjuk. Bara en aning smartare än ni som inte förstått tjusningen med att inte äta, se kilona rasa, och tillslut få känna dom rena, vackra benen"

Anna Kåver

Anna Kåver

Foto:

Uppsala2009-01-05 07:58
Pro ana kallas den, en internetbaserad rörelse som ser den livshotande sjukdomen anorexi som en självvald livsstil. Medlemmarna byter kalorisnåla recept på forum och bloggar. De tävlar om hur lite en levande människa kan väga, samtidigt som de hjälper varandra att stå emot hungern.

En farlig väg till gemenskap, precis som andra forum där medlemmarna triggar varandra till att skada sig själv. Det menar psykologen Anna Kåver, som arbetar med unga vuxnas självdestruktiva problem vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
- De ger en romantiserad bild av riskfulla beteenden. Det blir förödande för en ensam, olycklig tonåring som söker grupptillhörighet, säger Anna Kåver.
Enlig henne växer nätverken snabbt, särskilt bland yngre där internet är en naturlig mötesplats. Och de är svåra att komma åt.
- Vi som jobbar i psykiatrin står ofta maktlösa, sidorna har sådan otrolig genomslagskraft, säger Anna Kåver och tillägger att webbforumen, bloggarna och nätverkandet spär på det självdestruktiva beteendet.

Risken är att användarna isolerar sig och bygger upp en egen värld på internet som går tvärt emot samhällets syn på ätstörningar. Där blir det destruktiva beteendet normalt, vare sig de svälter sig som på pro anasajterna, skär sig, eller gör sig själv illa på andra sätt. Farligt beeteende kan dessutom smitta, menar Anna Kåver. Hon påpekar dock att det beror på hur sårbar man är.
- Alla går absolut inte in i ett mer destruktivt beteende av att ha besökt sådana forum, säger Anna Kåver.

Mimmi Hellström är enhetschef på Capio Anorexi Center i Upplands Väsby. Hit kommer patienter från hela Norden, med alla typer av ätstörningar. Hon tycker att webbplatser med pro ana-budskap borde bli olagliga.
- Följer man råden som står på dessa sidor dör man, så är det ju, säger Mimmi Hellström.
Enligt henne är en lagstiftning liknande Frankrikes rätt väg att gå. I våras godkände nämligen det franska parlamentet en lag som förbjuder att framställa trådsmala modeller som ideal och som dessutom ska bekämpa pro ana.
- Även om ett förbud kanske inte får bort sidorna vore det en markering från samhällets sida, budskapet på pro anasidor är livsfarligt. De kan jämföras med sidor som förespråkar narkotika, säger hon.

På Capio Anorexi Center har man uppmärksammat pro ana i ett par år nu. Här är erfarenheten är att det just är behovet av någon som förstår som lockar med internetrörelsen.
- Man söker likasinnade och söker en bekräftelse på att ens beteende är okej, säger Mimmi Hellström.
Hon påpekar att antalet som blir riktigt sjuka har legat ganska konstant under åren, trots pro ana-sidornas uppkomst.
-Men jag kan tänka mig att det blir fler som under perioder äter för lite och fixeras vid vikt efter att ha fastnat på sådana sidor.
Citat från en pro-ana-sida

"Hur klär man sig för att det inte ska synas att man tappar i vikt? Fast jag är inte smal alls."

"Kolla på människor som äter, och känn dig överlägsen."

"Låt ingen omkring dig få veta att du är ana. Men det är toppen att ha internetvänner."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om