I Uppsala finns landets mest populära utbildningar till farmaceuter, och det är här apotekskedjorna samlas för att hitta sina nya apotekare och receptarier. På arbetsmarknadsdagen Pharmada på BMC i Uppsala i dag finns samtliga apotektskedjor i Sverige med, liksom två norska apotekskedjor.
– Vi har ett fortsatt stort behov av rekrytering. Därför är det viktigt att göra oss kända hos studenterna och att bygga en relation till dem, säger Erika Burlin Hellman, tf presschef på Apotek Hjärtat, landets näst största kedja.
Pharmada-dagen arrangeras årligen av Farmacevtiska studentkåren, och är landets största rekryteringsdag för blivande farmaceuter.
I Uppsala utbildas cirka ettusen blivande apotekare och receptarier, och de senaste tre åren har det utexaminerats mellan 140 och 200 farmaceuter per år.
– Apoteksaktörerna är ivriga att vara med. Från dem finns ett stort intresse att vara här, säger Helena Magnusson, arbetsmarknadsansvarig på studentkåren.
Efter avregleringen av apoteksmonopolet 2009 har antalet apotek i landet ökat från drygt 900 till över 1 300. Även om branschen spår att alla kedjor inte kommer att klara sig i konkurrensen innebär förändringen en ny arbetsmarknad för farmaceutstudenter.
Högskoleverket menade i en rapport för ett år sedan att det kommer att finnas ett överskott på apotekare framöver, medan det kommer att vara brist på receptarier. Men prognosen är osäker, skrev man också, eftersom ingen vet hur apoteksmarknaden kommer att utvecklas. Enligt arbetsförmedlingen i en rapport från januari är apotekare inte ett av de största bristyrkena, men ett yrke där det råder viss brist och där det finns fler jobb är sökande.
Om den växande apoteksmarknaden är i behov av nya farmaceuter är en framtida karriär inom läkemedelsindustrin inte lika ljus. Efter flera tuffa neddragningar på bland annat Astra Zeneca, och i Uppsala Orexo, är rekryteringsbehovet inom läkemedelstillverkningen inte så stort.
– Det har varit svårare att få med industrin i år på Pharmada, säger Helena Magnusson.