Peter Olsson, fastighetsmäklare på Skånegårdar AB, har hand om försäljningen av Edshammar gård, nordost om Uppsala. Egendomen består av 300 hektar åker och skog och värderas till närmare 40 miljoner kronor.
– Nu skjuter jag lite från höften. Men jag gissar på att det varje år dyker upp ett tiotal objekt i landet i den här prisklassen. Sedan finns det även större objekt och dyrare, säger han.
Räntehöjningar och lågkonjunkturer påverkar försäljningen, men inte på samma sätt som övriga bostadsmarknaden med nedåtgående priser.
– Det har inte slagit lika hårt mot jord och skog som mot villor. Sådana här objekt vänder sig till en annan typ av köparkategori, säger Peter Olsson.
I dagsläget finns det tre större objekt på marknaden i Uppsala kommun. Förutom Edshammar gård är Jälla herrgård i Björklinge och Vittulsbergs gård, i närheten av Gamla Uppsala, till salu. Tidigare låg även Molnebo herrgård, norr om Morgongåva, ute till försäljning. Utropsprisen ligger på 9 till 20 miljoner.
Flera av de mäklarbyråer som UNT varit i kontakt med angående nämnda objekt vill inte svara på frågor om huruvida fastigheten är såld. ”Respekt gentemot ägaren”, svarar någon och ”tidsbrist”, en annan.
Peter Olsson har sitt kontor i Kristianstad men jobbar med fastigheter över hela Sverige.
Är det vanligt att säljarna söker sig till specifika mäklare?
– Ja, det kan man säga. Vi är exempelvis nischade på jord- och skogsbruksfastigheter.
Intresset för fastigheterna varierar, men enligt Peter Olsson brukar det i regel ligga runt en handfull spekulanter per objekt. Privata och förbokade visningar är vad som gäller. Att folk bokar in ett möte av ren nyfikenhet händer sällan. Och skulle de göra det är frågan om de har tålamodet och tiden att klara av en hel visning.
En visning av ett större objekt kan ta upp till en halvdag att genomföra. Förutom att gå igenom byggnaderna med ett par dussin rum ska man även hinna med en översiktlig granskning av skog och åkrar på flera hundratals hektar.
Vem är då beredd att betala priset för en egen gård i den uppländska idyllen?
– Framgångsrika affärsmän och lantbrukare som är inom näringen sedan tidigare, säger Peter Olsson.