År 2009 skickades kommunens plan om en ordentlig utveckling av Herresta i Odensala. 50 småhus och 20 hyresrätter i mindre flerfamiljshus var då planerade på Herrestakullen och åkrarna kring den. Kritik om för stor exploatering och utredningar som visade att åkermarken där det skulle byggas inte höll måttet gjorde att planen ändrades till endast nio småhus, som ska ligga bland den befintliga bebyggelsen på Herrestakullen.
Boende i Herresta är i huvudsak positiva till att det blir fler hus och familjer där. Bättre elevunderlag till Odensalaskolan, fler barn som kan leka med varandra och en gång- och cykelväg till Odensalaskolan, som i framtiden kan förlängas till Märsta, lyfts fram som positiva saker. Däremot har många av de boende skrivit under ett yttrande och vill behålla en av de planerade tomterna, ett delvis skogsbeklätt område, som ett allmänt grönområde.
Området används bland annat av barn som leker och folk som rastar sina hundar. I yttrandet skriver de som bor i Herresta att de gör det för att ha nära till naturen, snarare än nära till exempelvis apotek.
– Lek med tanken att de som får angränsande tomter sätter upp staket. Då blir det ingen miljö kvar för skapande lek, säger Marianne Mathisen, boende i Herresta som engagerat sig för grönområdet.
Hon säger att om man minskade ytan på två av de planerade tomterna, nu på 1500 kvadratmeter, och gjorde dem till tre så skulle man kunna behålla antalet nya hus och ändå ha kvar allmänningen.
– Vi vill bevara landsbygdskänslan så mycket som möjligt, det är det enda skogspartiet på holmen, säger Thomas Johansson, boende som också skrivit under yttrandet.
Nils Sylwan är plan- och bygglovschef på Sigtuna kommun. Han tycker att marken som sparas som allmänning i det liggande förlaget är stor nog. Den marken ligger i direkt anslutning till det område grannarna vill spara så att området blir större.
– Vi tycker nog att lekytorna är anpassade till den skogsbit som blir kvar. Tomterna blir också stora. Jag förstår grannarna men det måste bli något av det hela också, säger han.
Planen som kommunen ska besluta om torsdagen den 31 mars visar att det kommer att krävas en del av den som bygger i Herresta. Området är högriskklassat för radon och bostäder som byggs måste radonsäkras genom exempelvis tjockare grund. Det kommer också krävas bullerskydd eftersom området berörs av framförallt järnvägen men också av Arlanda.
Nils Sylwan säger att de faktorerna inte behöver göra bostadsbyggena dyrare.
– Hus byggs ändå rätt täta nu för tiden, så jag tror inte att kostnaderna blir så mycket utöver det vanliga, säger han.
Husen ska också byggas så att de passar in. Det innebär bland annat krav på stående träpanel och att kuperad terräng ska få vara kvar. De som bygger får också vara med och betala för vatten- och avloppsledningarna som ska dras till Herresta.