Hennes brott: hon har blivit svensk

Hennes manliga kurdiska släktingar i Uppsala har dömts för att ha misshandlat och hotat henne till livet. Hennes brott i deras ögon: hon har blivit "svensk".

Uppsala2002-02-13 00:01
Fadime Sahindals död har upprört och berört många. Hos den kurdiska tonårsflickan — som vi kan kalla - Zara har mordet även väckt fruktan. Hon har själv misshandlats och hotats av sina manliga släktingar på grund av sin önskan att leva efter svenska värderingar.
— Jag blev först arg när jag hörde om mordet på Fadime. Men sedan är det klart att man tänker på sin egen situation också. Jag har funderat över om de skulle kunna döda mig, säger hon.
Zara är mycket sammanbiten när vi träffas. Men det är en bestämd blick som möter min. Hon säger att hon inte tycker om att prata om sin situation. Samtidigt vill hon berätta. Hon vill att folk ska veta vilken vardag som är verklighet för många invandrartjejer.

Slog henne som liten
Zara kom själv till Sverige som liten flicka. Förutom henne består familjen enbart av manliga släktingar. De slog henne redan när hon var liten. Men situationen förvärrades när hon växte upp och ville leva som en svensk tonåring.
— Jag fick inte träffa kompisar på kvällarna. De ville bestämma hur jag skulle klä mig. Jag fick inte sminka mig. De kontrollerade mig ständigt och skrek ofta att jag skämde ut familjen.
Zara berättar att hon trivs bra i Sverige, men hon upplever att de manliga släktingarna inte alls har anpassat sig. De går för det mesta arbetslösa och föraktar enligt Zara svenska värderingar. Däremot finns ett engagemang i en kurdisk förening med i bilden.
— De brukar ofta skrika åt mig: "Är du svensk eller?!". Som en anklagelse. Svensk är det allra värsta skällsordet för dem. Det är sjukt. Vi bor ju ändå här.

Rädd hela tiden
För några år sedan blev situationen i hemmet så påfrestande att Zara rymde hemifrån. Hon vände sig till socialtjänsten och berättade om misshandeln. Beskedet blev att hon borde lösa problemen med familjen. Av utredningen framgår att Zara gick med på att flytta hem igen "efter påtryckningar från socialtjänsten".
— Det var jobbigt. Ingen verkade tro på mig. Jag blev väldigt besviken den gången, säger Zara.
Efter att socialtjänsten varit i kontakt med de manliga släktingarna upphörde den fysiska misshandeln under en period, men hoten blev desto värre. Zara fick veta att hon smutskastat familjens heder.
— De sa ofta att de skulle döda mig. Från början tog jag dem inte direkt på orden, men var ändå rädd och orolig hela tiden.

Rymde hemifrån igen
Zara rymde till sist på nytt hemifrån. Något senare blev hon både misshandlad och hotad till livet av sina manliga släktingar inför flera vittnen.
Männen har bland annat sagt att de ska skjuta henne och att de ska ta hjälp av landsmän i Uppsala för att själva "lösa" problemet. Hon har också fått höra att något hemskt kan hända henne om de ser henne på stan. Släktingarna har dömts för misshandel och olaga hot.
Socialtjänsten och polisen såg efter hoten så allvarligt på situationen att de ordnade med så kallat skyddat boende för Zara. Hon fick under en längre period bo hos en fosterfamilj i södra Sverige.
Nyligen flyttade dock Zara tillbaka till Uppsala.
— Jag orkar inte bry mig om hoten längre. Jag måste ju få leva mitt liv och träffa mina vänner. Mitt liv finns här i Uppsala, säger hon.

Inte behov av skydd
Enligt den bedömning som gjorts är Zara inte i behov av skyddat boende längre. Hon har inte heller själv efterfrågat det.
Sedan hon flyttade tillbaka till Uppsala har hon inte varit utsatt för misshandel eller direkta hot. De manliga släktingarna har dock klargjort att de är av samma uppfattning som tidigare om hur hon bör leva sitt liv.
Zara berättar också att flera kurder i Uppsala, som hon känt sedan hon var liten flicka, har slutat att hälsa på henne. Vid ett tillfälle spottade en kvinna på henne. En kurdisk man skrek för en tid sedan högt efter henne på stan.
— Jag fick höra att jag skämmer ut alla kurder, att jag är en skam för min familj. Det känns naturligtvis jobbigt.

Funderar över framtiden
Zaras familj är muslimer. Hon tror själv att de problem hon upplever främst handlar om att släktingarna håller fast vid gamla traditioner.
— Jag har inget emot den kurdiska kulturen eller islam. Det är männen det är fel på. De säger hela tiden att det handlar om heder. Jag kan inte förstå det.
Zara säger att hon har slutat hoppas på att relationen med familjen ska bli bättre. Däremot är hon orolig för att den ska försämras. Mordet på Fadime Sahindal har rört upp känslor.
Händelsen har fått Zara att fundera över framtiden. På frågan vilken vuxen hon pratar med om sina känslor blir svaret: "Ingen". Zara tycker inte att hon har haft en nära relation till någon vuxen i Sverige.
— Jag skulle gärna vilja komma i kontakt med kvinnor i samma situation, men jag vet inte hur jag ska bära mig åt. Många av mina kompisar är svenskar. Det skulle vara skönt att prata med någon som förstod, säger Zara.

"Ta problemen på allvar"
På frågan vad hon tror kan göras för att hjälpa kvinnor i hennes situation svarar hon:
— Socialtjänsten borde ta kvinnornas problem på allvar direkt. Annars vet jag faktiskt inte. Det är svårt att ändra på en människas uppfattning. Och oavsett vad man än gör för att hjälpa mig skulle jag ändå må dåligt. Det är ju min familj som hotat mig. Ingenting kan ändra på det, säger Zara.
Hon tystnar en stund och tillägger sedan:
— Ibland funderar jag över hur det har kunnat bli så här. De var inte alls så här elaka när jag var liten flicka. Jag antar att de inte klarat av att se mig växa upp till en svensk kvinna, säger hon.
Det är en ung flicka som sitter mitt emot mig. Men blicken som möter min tillhör en gammal kvinna. Sorgen går inte att ta miste på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!