Hemvården tveksam till eget val

1 november införs eget val inom hemvården i Uppsala. Tanken är att öka valfriheten för de äldre. Men frågan är hur många hemvårdsutförare man kommer att kunna välja mellan.

Uppsala2008-10-08 06:00
Från 1 november kan äldre som har hemvård, det vill säga hemtjänst eller hemsjukvård, välja vem de vill ska utföra deras hemvård.
Reformen kallas eget val och är en av den borgerliga alliansens käpphästar. Tanken är att öka valfriheten och släppa in fler privata företag på ett område där 60 procent av hemvården i dag utförs i kommunens egen regi.
Till en början kommer de som har hemvård att kunna välja mellan de fyra utförare som i dag har avtal med Uppsala kommun: Aleris, Attendo Care, Förenade Care och kommunens egen regi, som heter Uppsala vård och bildning. Från och med 1 januari får även andra företag ansöka om att bli nya utförare inom hemvården.

Men frågan är hur många nya ­företag som kommer att försöka få en bit av hemvårdskakan i Uppsala.
Hittills har åtminstone fem nya vårdbolag visat intresse, enligt Magnus Johannesson, som är kommunens projektledare för eget val.
- Men om de verkligen vill vara med vet vi ännu inte, säger han.
Däremot har ett av de privata bolag som hittills haft hemvård i Uppsala bestämt sig för att inte delta i eget val, eftersom de anser att det är olönsamt (se artikel här intill).
Och Uppsala vård och bildning har en liknande uppfattning.
- Det kommer att bli svårt för oss att få ekonomin att gå ihop, säger Karin Proos, som är chef för den kommunalt drivna äldreomsorgen.

Orsaken är att hemvårdsutförarna ska få betalt för den faktiska tid de tillbringar hos varje person. Tidigare fick de betalt för den tid som kommunens bistånds­handläggare bedömde att en person hade rätt till.
- Skillnaden är att kommunen inte ska betala för mer än det som utförarna faktiskt gör, säger Magnus Johannesson.
Något som, enligt honom, är en fördel både för de äldre och för skattebetalarna.

Men den nya ersättningen har en baksida, enligt Karin Proos. Hon tvivlar på att nya vårdföretag kommer att söka sig till Uppsala eftersom ersättningen är för liten.
- Kommunen vill skapa en marknad för hemvård. Men jag tror inte att det blir någon stor tillströmning av nya företag, för det finns inga pengar att hämta.
Problemet är enligt Karin Proos att hemvårdsutförarna inte får tillräckligt betalt för de resor de gör mellan kunderna och att de är tvingade att tacka ja till alla som vill ha deras tjänster, oavsett var i kommunen de bor.
-Tänk att få enstaka kunder spridda mellan Rasbo, Björklinge och västra staden, det bli mycket åkande. Frågan är om vi kommer att klara oss, säger Karin Proos.

Men ni vill ändå vara med i eget val?
- Det skulle väl se väldigt kons­tigt ut om kommunens egen regi inte var med. Men vi sa nej till natthemtjänst, det blev alldeles för svårt eftersom besöken är kor­tare och resorna fler, säger Karin Proos.
Hur väljer man vem som ska utföra hemtjänsten? Kan man ångra sig? Och vad händer om man inte vill välja alls? UNT har svaren på frågorna om eget val.

När får jag välja en ny ­hemtjänstutförare?

Från 1 november kan du välja ­mellan de fyra utförare som i dag har avtal med kommunen. Från 1 januari kommer det finnas fler­ ­utförare att välja bland.

Hur väljer man vem som ska ­utföra hemtjänsten?
Utförarna presenteras i en katalog som finns både i pappersform och på kommunens webbplats. Man kan också ringa till äldrekontorets informationsenhet för att få vägledning.
När du valt en utförare gör ni tillsammans en genomförandeplan som skickas till kommunens biståndshandläggare för ett beslut.

Får kommunens bistånds­handläggare rekommendera en
­utförare

Nej, biståndshandläggaren ska vara neutral och ge saklig information.
Kan man få kommunen som ­utförare?
Ja, Uppsala vård och bildning finns med som utförare.

Hur kontrolleras utförarna?
De kontrolleras innan de godkänns. Kommunen ska också regelbundet följa upp utförarens verksamhet.

Kan man byta utförare om man är missnöjd eller ångrar sig?
Ja, men du måste meddela det två veckor i förväg till den nya utföraren eller till biståndshandläggaren.

Vad händer med den som inte kan eller vill välja?
En närstående eller god man kan hjälpa till att göra valet. Det finns också ett icke-valsalternativ, tills vidare är det den som nu har ­hemtjänsten där du bor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om