Hemvården fuskar med tid hos gamla

Enligt Uppsala kommun har flera andra kommuner också problem med att biståndsbeviljad tid avsevärt överstiger utförd tid. Ofta handlar det om beslut som inte alls blir utförda, eller så utförs de med sämre kvalitet än vad som var tänkt vid beslutet.

Uppsala2008-06-03 00:01
Flera kommuner har skaffat ett elektroniskt system där hemvården måste rapportera hur de använder timmarna. Uppsala kommun vill på sikt att personalen ska redovisa både tidsåtgång och vilka uppgifter som blivit utförda.
Hemvårdens arbetstid hos gamla och sjuka i Uppsala ska granskas. Uppsala kommun kan i flera års tid ha betalat för hemvårdstimmar som aldrig utförts.

En granskning av två hemvårdsområden i Uppsala kommun nyligen visade att vårdgivare inte utförde alla de timmar som de fick betalt för.
- Vi har sett skillnader. Det är mindre tid utförd än vad vi har beviljat. Både den kommunala och privata vården visade samma tendens, säger Gunilla Åhlander.

Hon berättar att en undersökning i Solna också visat liknande brister; Endast 60 procent av den beviljade tiden hemvård utfördes.
- Det kan finnas olika enskilda förklaringar. Kommunen kan ha lagt marginalen för högt vid bedömningen av individens behov. Det kan också vara den enskilde som tackar nej till hjälp vissa dagar. Men det kan också vara så att den enskilde inte får den hemvård man ska ha.
Kristdemokraternas kommunalråd Gustaf von Essen (kd) är bekymrad över vad resultatet visat.
- Produktiviteten och effektiviteten är för låg. Vi har antagligen under lång tid betalat för höga kostnader för hemtjänsten.

Gustaf von Essen anser att vårdgivarna skulle hinna med alla beslutade timmar om de bara anställde så mycket personal som de får betalt för.
- Jag anser att de får betalt för att tillhandahålla vissa tjänster. Om avtalet inte utförs fullt ut så måste det vara något som inte går ihop. Det får vi diskutera med dem.
Uppsala kommun inför 1 juli en ny kontrollfunktion där man ska säkerställa att hemvården i praktiken innebär de timmar som individen blivit beviljad. Bakgrunden är införandet av eget val i hemtjänsten.
Personalen inom hemvården ska till exempel registrera när de anländer till brukaren och när de åker därifrån. Rapporten ska godkännas av brukaren och lämnas in till äldrekontoret för granskning.

UNT: Varför har inte dessa kontroller gjorts tidigare?
- Jag kan inte svara på det. Man har väl gjort lite kontroller men det har ändå varit få uppföljningar, säger Gustaf von Essen.
Han anser att överenskommelserna om antalet timmar skötts slentrianmässigt, att kommunen räknat med att vårdgivarna lever upp till avtalen.
- Förr var allting kommunalt och det gick på ett visst system. Sedan gjorde man samma upplägg med de privata vårdgivarna.
Kommunen hoppas att de nya kontrollerna ska sätta press på vårdgivarna.
- Det här kravet måste vi ha för att kvalitetssäkra att brukarna får sina insatser. Den fortsatta ersättningen till vårdgivaren kommer att baseras på det här, säger Gunilla Åhlander.

Staffan Yngve (s), ledamot i äldrenämnden, välkomnar den nya kontrollen.
- Jag tror att kontrollen behövs. Det har ju förekommit en del skrämmande historier som har visat att det är nödvändigt.
För tre år sedan uppdagades att Uppsala kommun betalat ut 2,7 miljoner kronor till vårdbolaget Attendo Care för påstådd hemtjänst hos avlidna. Först efter ett halvår upptäcktes de felaktiga fakturorna och vårdbolaget betalade senare tillbaka pengarna.
Staffan Yngve tror att felet kunde ha upptäckts tidigare om man hade haft en redovisning av utförda timmar i hemmet.
- Nu blir det en större kontroll från äldrekontorets sida.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!